megújulás

2019.08.26. 17:30

Főnixként éledt fel a lőrinci kultúrház

A Városnapokon átadták a megújult művelődési házat, amit Szabó Zsolt országgyűlési képviselő a környék egyik legszínvonalasabb létesítményének nevezett.

Tari Ottó

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő (balra) és Víg Zoltán polgármester vágja át a nemzeti színű szalagot Fotó: Benei László

Nem véletlen, hogy a selypi kultúrházban működő Ruby nevű szórakozóhely – amely az 1960-as és ­1990-es évek között élte fénykorát – a mai napig nosztalgikus emlékeket ébreszt számos generáció tagjaiban. Szabó Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) is az ezzel kapcsolatos emlékeit idézte elsőként, amikor Víg Zoltán polgármesterrel együtt felavatta a gyönyörűen felújított egykori cukorgyári kultúrotthont, amely ma városi művelődési házként funkcionál. A honatya úgy fogalmazott: az objektum a térség „legzöldebb” kulturális intézménye lett, megújuló energiaforrásra alapozva. Felszereltsége a színpaddal, a fény- és hangtechnikával, a kivitelezés minőségével együtt a környék legszínvonalasabb közösségi terévé teszi.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő (balra) és Víg Zoltán polgármester vágja át a nemzeti színű szalagot Fotó: Benei László

Víg Zoltán köszöntőjében elmondta: a csaknem százmilliós beruházás költségeinek jelentősebbik hányadát pályázati forrásokból biztosították – odaítélésében Szabó Zsolt lobbitevékenysége kiemelten fontos volt –, míg a többi részt saját forrásból teremtették elő.

A kultúrházról felsőfokban beszéltek az ünnepélyes átadás további hivatalos vendégei – a lengyelországi testvérváros, Zsdunska Wola, valamint a partiumi partnertelepülés, Sárközújlak képviselői –, illetve a nagytermet zsúfolásig megtöltő helybeliek is. A jelenlévőket a protokolláris rész után kulturális program szórakoztatta, majd az elöljárók az udvarban elültettek két tölgyfát – lengyelországi barátaik adományát –, amelyek a két nemzet és a két település kapcsolatát szimbolizálják.

Lőrincz Csabáné

A pénteki kultúrházavatással háromnaposra bővült Városnapok második etapjában, szombaton adták át a helyi elismeréseket. A Lőrinci Város Közszolgálatáért címet Lőrincz Csabáné, a Napsugár Óvoda vezetője vehette át Víg Zoltántól. Polgármesteri plakettben részesült három visszavonuló helyi képviselő, Hegyi László, Sárosi Károly és Szendrő Zsuzsanna, s a fiatal Szabó Bálint, a Pitypang Egyesület meghatározó személyisége, az ifjúsági néptánccsoport felelőse. Varga Antal korábbi polgármester 60 éve szerezte pedagógusi képesítését, s ez alkalommal vette át gyémántdiplomáját. Átadták a városszépítési verseny díjait is, az első helyet Misinszki Gergelyné portája érdemelte ki.

Elismerés Ilike óvó néninek

Lőrincz Csabáné, a ­mindenki által Ilike óvónéniként emlegetett óvodapedagógus évtizedek óta dolgozik az intézményben, az elmúlt időszakban vezetőként. Irányítása alatt a Napsugár Óvoda a Rákóczi utcában és Selypen színvonalas nevelői munkával vívta ki a szülők elismerését. Idán ­Lőrincz Csabáné vehette át a Lőrinci Közszolgálatáért elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában