Védekezés

2019.08.21. 18:06

Helikopterről hatékonyabb, gyorsabb a parlagfű felderítése

Egy nap alatt százötvenezer hektárnyi területet pásztáztak át.

G. R.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Valószínűleg nincs olyan ember, akinek környezetében, családjában ne tüsszögne, köhögne valaki a parlagfű-allergiája miatt. Becslések szerint a probléma hazánkban a lakosság mintegy 15-20 százalékát érinti, kétmillió ember életminőségét negatívan befolyásolja.

Nem kérdés tehát, hogy fel kell venni a küzdelmet ellene. Hevesben a megyei kormányhivatal Egri Járási Hivatalának Növény- és Talajvédelmi Osztálya már második évben nem csak helyszíni ellenőrzésekkel, hanem drónnal, helikopterről is figyeli, hol, melyik földhasználó nem tett eleget védekezési kötelezettségének a külterületeken. Talán ennek is köszönhető, hogy harminc százalékkal nőtt a felderített szennyezett területek nagysága, s ezzel csökkent a pollenterhelés az allergiások örömére.

Egyetlen nap alatt negyvennyolc település határában, összesen százötvenezer hektárnyi területet pásztáznak át a magasból a szakemberek, hogy felmérjék, mennyire fertőzöttek a földek parlagfűvel. Szerdán a gyöngyösi Pipishegy Repülőtéren mi is beszálltunk velük a Készenléti Rendőrség helikopterébe.

A cikk folytatását a Heves Megyei Hírlap augusztus 22-i számában olvastatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában