Szent István

2019.08.20. 20:22

Így ünnepelte Heves megye augusztus 20-át (fotókkal)

Hagyományos és változatos megemlékezésekkel ünnepelt Heves megye. Három nagyváros eseményeiből adunk az alábbiakban ízelítőt.

Munkatársainktól

2019.08.19. Fáklyás királyköszöntő - Eger - Dobó tér - Egri Vár - HMH - Nemes Róbert - NR

Fotó: Nemes Robert

Az Egri Lokálpatrióta Egylet (ELE) hétfő esti fáklyás királyköszöntőjén Habis László polgármester, az ELE elnöke a Dobó téri ünnepségen elmondott beszédében úgy fogalmazott: Eger egy értékekkel teli város, ahol tiszteletben tartják a múlt értékeit, s ezekre építve formálják a közös jövőt.

– A magyar ember tisztában van azzal, csak az mondhatja magáról, hogy tart valahová, aki tudja, honnan jött. Köpönyegforgatás helyett stabil értékrendre, gyökértelen hányódás helyett biztos alapra van szükségünk a mindennapokban való boldoguláshoz – hangoztatta a városvezető.

Várkonyi György, a Fertálymesteri Testület főkapitánya a Szent István-i örökségről beszélt, majd meghívta a jelenlévőket a várba induló fáklyás sétára, ahol az egykori székesegyház területén található emléktáblánál Buda Péter, az Érseki Papnevelő Intézet rektora mondott beszédet.

– Honnan merítette Szent István az erőt országépítő nagy munkájának véghezviteléhez? A hűségből. Hű volt azokhoz az ígéretekhez, amelyeket uralkodásának hajnalán a királykoronázáskor megfogadott – emlékeztetett a rektor, aki felelevenítette annak a koronázási ceremóniának a menetét, amiben államalapító királyunk, minden bizonnyal a Manz-i szertartásrend szerint, megkoronáztatott.

– Szent István, bár kevés időt kapott országunk vezetésére, azt bölcsen, alázattal és vitézül végezte el – jelentette ki Buda Péter.

Az ünnepnap előestéjén ismét megtartották a fáklyás királyköszöntőt Egerben
Fotó: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

Az augusztus 20-án este megrendezett Dobó téri díszünnepség szónoka Szijjártó Péter külügyminiszter volt. Személyes megjegyzésként azt mondta, sokszor megfordul Egerben, s mindig észrevesz valami újat. Épül az autópálya, új gyárak létesülnek, példaértékű a fejlődés. Ebben Habis László polgármesterrel együtt nagyon nagy szerepe van Nyitrai Zsoltnak, a kormányfő közvetlen munkatársának.

– A magyar állam születésnapját ünnepeljük, amelyik Európa egyik legrégebb óta létező állama. Ezért jó, ha erre emlékeztetjük magunkat és a minket megleckéztetni akarókat – hangsúlyozta a miniszter. Levonta az elmúlt ezer év tanulságát, miszerint meg kell őrizni európai és magyar indentitásunkat, keresztény kultúránkat is.

Az ünnepi rendezvényen adták át a megyeszékhely közgyűlése által adományozott kitüntetéseket. A város hírnevének öregbítéséért végzett, valamint kiemelkedő munkássága elismeréseként Díszpolgári Címet vehetett át Csányi Barna testnevelő, edző. Eger új díszpolgára a sporton túl a közéletben is fontos szerepet vállalt.

A közgyűlés Pro Agria Életműdíjat adományozott dr. Fejér Barna állatorvosnak, Pro Agria szakmai díjat Vasasné Bóta Gizella asszisztensnek, Szeleczki Zoltánné nyugalmazott kisgyermeknevelő szakmai vezetőnek, dr. Lőrincz György borásznak, az önkormányzati irodavazető dr. Bánhidy Péter aljegyzőnek. A Dobó Kardja kitüntetést Faludiné Molnár Gabriella vehette át. Dr. Kiss Noémi reumatológus szakorvos Hibay Károly Emlékgyűrű kitüntetést kapott, az Eger Kiváló Orvosa elismerést dr. Berhés István osztályvezető főorvos vehette át.

Eger Kiváló Rendőre Tóth Sándor címzetes rendőr őrnagy, Eger Kiváló Tűzoltója Török Zsolt tűzoltó hadnagy lett. Kiváló Munkáért kitüntetést kapott Bak Imréné, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének a tagja. Dr. Szalóczi Ilona, a polgármesteri hivatal munkatársa és Nagy András, a Gárdonyi Géza Színház színművésze polgármesteri elismerésben részesült.

Gyöngyösön a Szent Bertalan-templomban kezdődött, majd a Fő téri szabadtéri színpadon folytatódott a Szent István-napi ünnepség. Az új kenyér megáldását követően egész napos programsorozattal és tűzijátékkal várták az ünneplőket.

– Szent István iránytűt adott a magyarok kezébe – fogalmazott az ünnepi szentmisén Balog Gyula kanonok-plébános. A kanonok szerint a mai magyarságnak újra meg kellene találnia az ezeréves iránytűt, és Jézuson, valamint a hiten keresztül meglelnie azt a kősziklát, amelyre Szent István, az apostoli király a magyar államot építette.

Dalokkal, tánccal ünnepeltek Gyöngyösön Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Ezután a Fő téri szabadtéri színpadon Hiesz György polgármester ünnepi beszédében a béke és az egyetértés fontosságáról beszélt. A városvezető úgy fogalmazott: a magyar nemzet a történelemben csak akkor fejlődött, ha a vezetői békében, csendben, egyetértésben dolgoztak. Felidézte, hogy 15 éve az Európai Unióhoz való csatlakozással Magyarország visszatalált az István-i útra, és az elmúlt másfél évtizedben hatalmas fejlődésen ment át hazánk és Gyöngyös is: megújultak az általános iskolák, óvodák, bölcsődék, sportcsarnokok épültek, felújították az Orczy-kastélyt, Sástót, létrejött az egyházi kincstár, utcák, járdák, terek újultak meg. Óriási változáson esett át a Mátra és a Szent Bertalan-templom toronysisakjait is sikerült visszaállítani eredeti állapotukba.

Hiesz György arra is emlékeztetett, hogy még csaknem hárommilliárd forintnyi fejlesztési forrás vár felhasználásra, s ezekre az eredményekre büszkének kell lenni. Álláspontja szerint fejlődni csak békében tud a város, a belharcok csak pusztítást hoznak a gazdaságban és a lelkekben is. Mint fogalmazott: nem ér annyit a hatalom, hogy kockáztassuk érte eddigi eredményeinket.

A továbbiakban Balog Gyula áldotta meg az új kenyeret, az ünnepi műsorban közreműködött a Cantare Városi Vegyeskar, a Gyöngyösi Játékszín és a Virtus Kamara Táncegyüttes.

Újhatvanban augusztus 20-án tartották a templombúcsút is
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Hatvanban a hamvaiból felélesztett négynapos expo rendezvénysorozata keretében ünnepelték az államalapítást. Az egyházi ünnepségre az újhatvani, Szent Istvánról elnevezett templomban került sor. A szentmisén részt vett Gál Erzsébet, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is. Az istentiszteletet Bokros Levente korábbi plébános mutatta be. Ezt követően a hívek körmenetet tartottak, annak emlékére, hogy a templomot kilencven évvel ezelőtt, éppen ezen a napon szentelték fel. Az új kenyeret Kocsik Mónika evangélikus és Tatai István református lelkész, valamint Farkas László plébános áldotta meg.

A megyében a hosszú hétvégén majdnem minden településen méltó módon emlékeztek az államalapító Szent Istvánra, s megtartották – hol falunap, hol más rendezvény keretében – az új kenyér ünnepét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában