Albérletárak

2019.08.13. 14:00

Közeleg a tanévkezdés, máris kúsznak felfelé a lakásbérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, a ponthatárok kihirdetése felélénkítette az albérletek piacát. Közeleg a tanévkezdés, a kínálat csaknem 30 százalékkal nőtt, de az árak is kúsznak felfelé a tavalyihoz képest. 

Munkatársunktól

Megjött az első mérleg az albérletpiac alakulásáról a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után, amelyből látszik, hogy jelentősen élénkült a kiadó lakások piaca – ez derült ki Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portáljának, az ingatlan.com-nak legfrissebb körképéből. Kiemelik a szakértők, hogy a ponthatárok július végi kihirdetése utáni tíz napban a magánszemélyek 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző időszakban.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének tájékoztatása szerint az utóbbi években mindig ez a forgatókönyv, csaknem 30 százalékkal bővül a kínálat a ponthatárok kihirdetésekor. Sok ingatlantulajdonos ugyanis direkt ebben az időszakban adja ki a lakását.

A szakember hozzátette: a piac élénkülése, a felpörgő kereslet idén még hozta a bérleti díjak emelkedését, részben a kínálat bővülése miatt. Egyébiránt pedig a fővárosban és az egyetemvárosokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódni látszanak a bérleti díjak. – Idén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését is jelentő július végére 100–110 ezer forintos átlagos havi díjjal számoltunk Egerben. A tavalyihoz képest növekvő díjak mellett jó hír lehet, hogy a kiadó lakások száma is dinamikusan emelkedik valószínűleg. A tulajdonosok e nyár végi időszakban szokták meghirdetni kiadásra az ingatlanokat, ilyenkor a legnagyobb a roham az egyetemvárosokban – mondta a szakember.

A kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez nem szökött feljebb egyelőre. Az ingatlan.com ­szakértője szerint élénkülés várható augusztus utolsó egy-két hetében, amikor is kiderül, kit vettek fel a kollégiumba. A kimaradó diákoknak ugyanis gyorsan szobát kell keresniük, hogy megoldják szeptembertől a lakhatásukat.

Balogh László szerint az albérletpiac és a bérleti díjak alakulása szempontjából a jövőben lényeges kérdés lehet, hogy a rövid távú lakáskiadás esetleges szigorítása hogyan hat majd a keresletre és a kínálatra. Az egyetemi hallgatóknak idén mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. A Heves megyei, húsz–száz négyzetméteres kiadó lakások bérleti díjain látszik: tavaly nyár óta 5–10%-os emelkedéssel számolhatnak a leendő albérlők.

Az albérletárak alakulása megyénkben

2018

2019

Eger

95 ezer forint/hó

100 ezer forint/hó

Gyöngyös

80 ezer forint/hó

90 ezer forint/hó

Hatvan

110 ezer forint/hó

110 ezer forint/hó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában