közélemény

2019.08.09. 17:08

Közlemény: szennyező anyagok és üledék okozhatta a halpusztulást az Eger-patakon

A patak vizében alacsony volt az oldott oxigén szintje, kissé emelkedett a szervesanyag tartalom.

HEOL

Mint arról korábban már beszámoltunk, augusztus 7-én este érkezett bejelentés a Heves megyei műveletirányítás ügyeletére, miszerint Nagytályán a patakban több haltetemet fedeztek fel. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – a bejelentés alapján azonnal megkezdték a vizsgálatokat, amelyek jelenleg is tartanak – közölte a megyei katasztrófavédelem.

Mint írják, a katasztrófavédelmi mobil labort még aznap este a helyszínre riasztották, a szakemberek hajnal negyed háromig a patak Nagytálya és Eger közötti szakaszán négy helyszínen is mintát vettek a vízből. Az eredmények azt mutatták, hogy a patak vizében alacsony volt az oldott oxigén szintje, kissé emelkedett a szervesanyag tartalom.

Hozzáteszik, hogy a patak kezelője, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a Vízügyi Hatósággal egyeztetve a kivizsgálás és a haltetemek eltávolítására a legmagasabb, harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelte el. A kivizsgálás eddigi adatai alapján a halpusztulást a rendkívül rövid idejű és extrém nagy mennyiségű csapadék által bemosott szennyező anyagok, illetve üledék okozhatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában