gyermekház

2019.08.16. 11:30

Mindig történik valami különleges a bükkszenterzsébeti Aprócskáéknál

Sok fiatal költözött a községbe az elmúlt években, s a kisgyermekes családok is sokkal otthonosabban érzik magukat, amióta működik az Aprócska Gyermekház.

Barta Katalin

Idén nyáron megismerkedhettek egy terápiás kutyával is, amely türelmesen játszott az aprócskákkal. Beküldött fotó

Alig egy éve gyeden, gyesen lévő kisgyermekes anyukák gondolták úgy, hogy szabad idejükben rendszeresen találkoznak, programokat szerveznek, tanácsokat adnak egymásnak.

A kezdeményezést a kezdetektől támogatta az önkormányzat, így kaptak állandó helyet a művelődési házban. Mivel egyre többen csatlakoztak a csapathoz, beadták pályázatukat a Biztos Kezdet Gyerekház programjainak támogatására, amely sikeresnek bizonyult, így a rendezvényeikre négy éven át negyvenmillió forintot fordíthatnak. E pályázaton jutottak 15 millió forintos támogatáshoz is, amely lehetővé tette, hogy egy felújított ingatlanban folytathassák tevékenységüket.

Ortó Szilárd polgármester nagyon büszke a jól működő kis közösségre, amely egyre népszerűbb. Az e hét végén rendezendő falunapon ünnepélyesen is felavathatják az Aprócska elnevezésű Biztos Kezdet Gyerekházat.

Idén nyáron megismerkedhettek egy terápiás kutyával is, amely türelmesen játszott az aprócskákkal. Beküldött fotó

– A pályázat hátrányos helyzetű családok segítését célozza meg. Ám mi úgy gondoltuk, azok az anyukák is bátran csatlakozhatnak, akik a gyes, a gyed alatt vágynak a közösségre. Mivel egyre több gyermek születik a községben, nagy öröm ilyen helyet segíteni – mondja a községvezető.

Bepillantunk a gyerekház életébe is. Saját honlapjuk van. Bárki megtekintheti, mi mindennel foglalkoztak az elmúlt hónapokban. Minden falu megérdemelne ilyen házat, ahol megalapozhatják a kicsik egészséges fejlődését, barátságos légkörben szoktathatják őket a közösséghez.

Találkozókat szerveznek, remek szakembereket hívnak, akik gyereknevelési és időszerű egyéb tanácsokat adnak a szülőknek. Tolnay Katalin egészségvédelemben jártas szakember arról tartott előadást, hogy az okoseszközöket hogyan használjuk okosan. A kicsik az előadás alatt az oviban játszottak, gyurmáztak, rajzoltak.

A Máltai Szeretetszolgálat is juttatott már adományt a háznak, ahol gondoskodtak arról, hogy jó helyre kerüljenek az ajándékok. Aktívan együttműködnek a Család és KarrierPONT-tal, hogy az anyukák és az aprócskák megfelelő fejlődését biztosítsák. Tavasszal egészségnappal ünnepelték a jó idő eljövetelét. Míg a nagyobbak ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt, a kisebbeknek kézműves programot, aszfaltrajzversenyt szerveztek.

Emlékezetes volt, amikor retró gyerekjátékokat, porcelánbabákat lehetett megtekinteni Kis József tárlatvezetésével. A bátrabb gyerekek retró öltözetet, más nemzetek gyerekruháit is magukra ölthették. Sokan összegyűltek Bükkszenterzsébet első születésfájának az elültetésekor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában