Fejlesztés

2019.09.22. 07:00

Boldogságóráktól hangos mostantól a szépülő tarnaszentmiklósi óvoda

Immáron boldog ­óvodaként újul meg novemberre a tarnaszentmiklósi intézmény, ahol a jövőben korszerűbb körülmények között játszhatnak a gyerekek.

Szabó Katalin

Fotó: Huszar Mark

– Boldog Óvoda kitüntető címet vehettünk át óvónő kollégámmal, Balázs Tibornéval szerdán a fővárosban – tájékoztatott Gulyásné Molnár Zsuzsanna intézményvezető. – Óvodánk pedagógiai alapelvei, nevelési céljaink, a személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladataink összecsengenek a boldogságprogramban megfogalmazott célokkal:

A boldogságórák célja nem az, hogy problémamentes életmodellt állítson a gyerekek elé, hanem, hogy vezérfonalat adjon nekik, könnyebben nézzenek szembe a kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni a problémákkal, valamint a testi-lelki egészségmegtartás tényezőinek tanulmányozására adjon lehetőséget – jelentette ki.

Ismertette, a boldogságóra programon belül tíz hónapon keresztül minden hónapban más-más témakört járnak körbe, melyek fokról fokra segítik hozzá a gyermekeket a pozitív életszemlélet kialakításához, ilyen például a szeptemberi boldogságfokozó hála, vagy az októberi optimizmus gyakorlása téma is.

– Óvodánk havonta legalább egy boldogságórát tart, ahol feldolgozza az adott tematikát. Ha lehetőség van rá, a téma anyagát folyamatosan, több tevékenység során dolgozzuk fel. Ezeknél az intézményre jellemző tanulásszervezési eljárásokat alkalmazzuk, szem előtt tartva a játék fontosságát – magyarázta.

Szebb és biztonságosabb intézményben fejlődhetnek a kicsik Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Megjegyezte, összeszokott, jól képzett szakemberek dolgoznak az óvodában, túl vannak a tanfelügyeleten, s a minősítéseken. A nevelésen túl fontosnak tartják a közösség összetartását, a szülők és fenntartó szoros együttműködésével. Mindemellett jelenleg is zajlik a felújítás a kétcsoportos intézményben. Buda Sándorné polgármester tájékoztatott, a júliusban kezdődő beruházás Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 26 millió forintból valósul meg.

– A belső rekonstrukció során felújítják a vizesblokkot, akadálymentesítést végeznek el, és kialakítanak egy új fejlesztő-, foglalkoztatószobát. Aljzatcserét és teljes villamossági fejlesztést is végrehajtanak, elkészítik az álmennyezetet, valamint a még nem energiatakarékos, hőszigetelt nyílászárókat cserélik ki. Külső, energetikai fejlesztés keretében pedig szigetelnek, vakolnak, illetve napkollektorokat is kihelyeznek – fogalmazott a községvezető. Hozzátette, nagyon régen történt hasonló rekonstrukció az épületben, 2000-ben festettek, tapétáztak utoljára az intézményben, 2015-ben pedig a közmunkaprogramon belül részleges felújítást hajtottak végre.

Elmondta, a tervek szerint novemberre végeznek a beruházással, céljuk, hogy még szebb és biztonságosabb óvodában nevelkedhessenek a kisgyermekek. – A jövőben a Magyar ­Falu Program keretében az intézmény udvarát is szebbé szeretnénk tenni, s új játszó­eszközöket szereznénk be – jelentette ki.

Buda Sándorné hangsúlyozta, a munkálatok ideje alatt az óvoda, a szomszédban található, tavaly felújított napközi otthonba költözött, melynek egybenyitott két terme tökéletesen megfelel a pihenésre, valamint a játékos foglalkozásokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában