megelőzés

2019.09.18. 14:00

Gyermekbarát szűrővizsgálat indul az egri óvodásoknak

Megelőzhetőek a későbbi szemproblémák, ha időben észreveszik azokat. Szűrőprogram indul a városban az óvodásoknak.

Gidai Zsanett

Fotó: Nemes Róbert

A Benedek Elek Óvodában mutatták be a legújabb szűrési programot hétfőn. A sajtótájékoztató után pár apróságon már ki is próbálták a műszert, útjára indítva ezzel a kezdeményezést, melynek részeként 600 gyermeket vizsgálnak meg a közeljövőben.

Habis László polgármester elmondta, a szemünk mint érzékszervünk mindannyiunknak fontos. A szűrővizsgálatok épp ezért rendkívüli fontosságúak, már gyermekkorban is. Kiemelte, az óvodai ellátást városstratégiai kérdésnek tartják, éppen ezért a megyei kórház igazgatójának kezdeményezésére azonnal igent mondott.

A Markhot Ferenc Oktatókórház főigazgatója, dr. Vácity József elmondta, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kórház a város életének aktív része legyen. Az önkormányzat nem fenntartója a kórháznak, mégis fontosnak tartja, hogy pozitív és gyümölcsöző együttműködésük töretlen legyen. Ennek az egyik állomása a most induló szűrőprogram, amelyhez egy modern, hárommillió forint értékű mobil szemvizsgáló műszert vásároltak. Ennek segítségével könnyen tudják dignosztizálni a gyermekek látásproblémáját, úgy, hogy nekik ki sem kell tenniük a lábukat az intézményből, azaz az óvodából. A főigazgató elmondta, az országban egyedülálló kezdeményezés révén minden nagycsoportos óvodást meg tudnak vizsgálni. A szülőknek csak akkor van teendőjük, ha eltérést mutat a műszer, ilyenkor kapnak egy értesítőt, és a kórház szemészeti osztályán elvégzik a további vizsgálatokat.

Habis László, (balról jobbra) dr. Vácity József és dr. Kakuk Judit a sajtótájékoztatón. Fontos a szűrés Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Fontos, hogy még az iskoláskor előtt kiderüljenek a problémák, mint például a kancsalság vagy a tompalátás – ­emelte ki dr. Kakuk Judit szemész főorvos. Ez a nagyszerű eszköz pár másodperc alatt egyméteres távolságból megállapítja, hogy a szemnek van-e fénytörési hibája. A szakorvos reméli, sok problémát megelőzhetnek a szűréssel.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester hangsúlyozta, a város és az egri kórház kapcsolata nagy múltra tekint vissza, hiszen több közös programot szerveztek már. Ilyen volt például az újszülöttek világnapi rendezvény és a babamentő inkubátor kialakítása.

Gál Judit intézményvezető gyermekbarátnak tartja a bemutatott megoldást, mivel a vizsgálat helyben ­elvégezhető, így a kicsiket is megkímélik a stresszhelyzettől.

A gyerekkori szembetegségekről dr. Kakuk Judit főorvos elmondta: ha még hároméves korban is kancsalságot vesz észre a szülő a gyermekén, forduljon orvoshoz, hiszen akkor ez könnyen gyógyítható. Ugyanez igaz a tompalátásra, ami felnőttkorban már komoly problémákat okozhat. Ezért fontos a szűrés, amit később kiterjesztenének a kisebbekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában