ellenőrzés

2019.09.13. 06:39

Hamarosan itt a fűtési szezon: ne halogassuk otthoni kazánjaink karbantartását

Bár még szép az idő, ­ideje a naptárra is rápillantani. Ha beköszöntenek a hideg napok, fűtenünk kell. Nem mindegy, milyen állapotban indítjuk el a kazánt, a fűtőberendezéseinket. Most hívjunk szakembert, mert ­télen a szakszervizek számára a javítás, a hibaelhárítás az elsődleges!

Barta Katalin

Közeledik az ősz, mi pedig már készülünk a hosszú télre. Kazánjaink pihentek a forró nyári napokon, ám bármilyen jól szolgáltak az elmúlt évben, néhány üzem nélküli hónapban alaposan beporosodhatnak. Megérdemelnek hát egy nagytakarítást. Ha kellő időben hívunk szakembert, akkor sokszorosan megtérülhet az ellenőrzés. Az első hideg napokon nagy csalódás érhet, ha nem, vagy csak nehezen tudjuk beüzemelni a készülékeket. Ilyenkor már szakembert is nagyon nehéz találni. Mivel a kazán karbantartása nem szezonfüggő, bármikor átnézethető.

Szuromi Gergely andornaktályai gázszerelő többéves rutinnal azt mondja, sokan megfeledkeznek az éves karbantartásról, pedig a szennyeződések lerakódása miatt sokkal rosszabb hatásfokkal működhetnek, egyben károsodhatnak is készülékek. – A szükséges ellenőrzések és karbantartási munkák ára a berendezés állapotától függően 15-20 ezer forint körül alakul, ha alkatrészcserére van szükség, több is lehet. Ez nem olyan nagy befektetés, ha figyelembe vesszük, hogy elmaradása esetén jóval nagyobb a szezonban történő meghibásodás valószínűsége – érvel a szakember. – Ilyenkor azonban már a szakcégek nagy része is túlterhelt, akár napokat, heteket is várni kell a hiba elhárítására, nem beszélve a javítás költségéről, ami jóval meghaladhatja a karbantartásét. Az elhanyagolt készülék a drágább üzemelés mellett szélsőséges esetben veszélyt is jelenthet az épületben lakók számára.

Érdemes ezért még kora ősszel, a fűtési szezon előtt, előre tervezhetően elvégeztetni a gázkazánok éves karbantartását. A művelet elsősorban az égőtér és a hőcserélő tisztításából, a készülék újbóli beszabályozásából, a tágulási tartály és biztonsági szelepek ellenőrzéséből áll. Ezzel nem csak a meghibásodott alkatrészek cseréje oldódik meg, hanem egyéb problémák is megelőzhetők. Kevesen tudják, hogy a szennyeződések miatt egy év alatt is sokat romolhat a kazán hatásfoka. A beszívott égési levegőben lévő por ráéghet a hőcserélőre és idővel eltömítheti azt. Ennek következménye, hogy fokozatosan romlik az égőtér frisslevegő-ellátása, amely tökéletlen égéshez és előbb-utóbb a kazán leállásához vezethet.

A műszeres vizsgálat eredménye fontos. A régi típusú kazánoknál megfelelő szervizelés mellett is sokszor már csak 75 százalék alatti hatásfokot mérnek, míg a modern, kondenzációs készülékeknél ez az érték elérheti a 95 százalékot. Ez a különbség természetesen a gázszámlánkon is jelentkezik.

A gázszerelő szerint érdemes a karbantartás során a kazánon kívül megvizsgáltatni a teljes fűtési rendszert is, hiszen a kazánban lerakódó szennyeződések nagy része a keringő fűtési vízből származik. A korrózió, az ebből adódó lerakódások, a vízkőképződés speciális adalékanyagoknak a fűtési vízhez való hozzáadásával megakadályozható, így a kazán is kevésbé szennyeződik. A napjainkban az egyre kifinomultabb fűtési rendszerek védelme jelentősen fokozható ezek alkalmazásával. Ha a szakember úgy ítéli meg, szükség lehet gépi vegyszeres tisztításra is.

Ne engedjünk bárkit a készülékhez!

Szuromi Gergely tapasztalata szerint egy készülék meghibásodásának fő oka, hogy elfelejtették karbantartani. Látott már 35 éves kazánt, de a tulajdonost meggyőzte, hogy jobb újat venni, mert az cserben hagyhatja a családot. Hangsúlyozza, ne engedjünk bárkit a készülékhez! Hívjunk olyan szakembert, aki arcképes igazolvánnyal tanúsítja, bármikor ellenőrizhető, és felelősséget vállal a munkájáért. Elmondta, Egerben az átlagosnál is jobban kell figyelni a készülékekre, mert itt kemény a víz, ami a fűtési rendszerek élettartamát jelentősen csökkentheti, ha elmarad az ellenőrzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában