Visonta

2019.09.15. 20:00

Igyekeznek gazdaságosan áramot termelni az idén ötvenesztendős Mátrai Erőműben

A szén-dioxid-kvóták magas ára miatt mostanában szénből csak a három nagy blokkal termel áramot a Mátrai Erőmű Zrt. lignittüzelésű erőműve.

Tóth Balázs

A Mátrai Erőmű egyébként idén ötven éve kezdte meg működését

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Horváth Péter János vezérigazgató – aki május másodika óta dolgozik a társaságnál, előbb vezérigazgató-helyettesként, majd vezérigazgatóként – elmondta, az előző év októberében elfogadott üzleti tervnek megfelelően haladtak az elmúlt négy hónapban.

– A jelenlegi energiatermeléshez szükség van a keleti hármas bányára, s olyanok a termelési adataink, amilyeneket vártunk. A bükkábrányi bányából jelenleg is több szenet használunk föl az áramtermeléshez, mint a visontai déli és keleti bányákból, s ez a következő időkben is így marad – mondta Horváth Péter János.

A Mátrai Erőmű egyébként idén ötven éve kezdte meg működését
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Kérdésünkre válaszolva elmondta, a villamos energia iránti kereslet a várakozások fölött van, s a piaci árak is jól alakulnak. Ugyanakkor megjegyezte, a három nagy, kétszáz megawattos blokkal üzemelnek a következő hónapokban. Ennek okaként megemlítette, hogy a szén-dioxid-­kvóta ára folyamatosan emelkedik. Míg bő két évvel ezelőtt még egytonnányi üvegházhatású gáz kibocsátásáért hat eurót sem kellett fizetni, addig ma a harminc eurót ostromolja az ár. Ugyan hármassal még nem kezdődött a fizetendő összeg, de egészen 29,75 euróig drágult a kibocsátás után fizetendő tarifa.

A vezérigazgató szerint a vállalat termelését ehhez kell optimalizálni. Amíg olcsó volt a szén-dioxid-kvóta, addig az első két, száz megawattos blokk működhetett, így mind az öt szenes blokk üzemelt. A száz megawattosoknak viszont nagy az önköltsége, a három nagy viszont lényegesen alacsonyabb költséggel működtethető. Amióta ilyen árak vannak, azóta csak a három nagyot tudják gazdaságosan üzemeltetni. Horváth Péter János szerint nem az a lényeg, hogy mennyi energiát állítanak elő, hanem az, hogy nyereséget kell termelniük, veszteséggel nem működhet egyik blokk sem. Mindent megtesznek a cég nyereségességéért, bízik abban, hogy sikerrel is járnak.

Szénstopot akarnak

A Greenpeace júniusban nem túl barátian, egy Stop Szén felirattal köszöntötte a fél évszázados erőművet, és petíciót is indítottak annak érdekében, hogy Magyarország is csatlakozzon azokhoz az európai államokhoz, amelyek bezárják a szénerőműveiket. Szerintük, mivel a Mátra a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felel, a bezárás nagy lépés lenne a klímacélok elérése felé.

A Mátrai Erőmű egyébként idén ötven éve kezdte meg működését. A kis, száz megawattos blokkok ötvenévesek, és a nagyobbak is hasonló korúak, azok 1972-ig álltak üzemben. A vezérigazgató szerint ilyen idős műszaki berendezéseken mindig van mit csinálni, de a műszaki állapotuk nem rosszabb, mint a koruk alapján gondolhatnánk. A fél évszázadon már túl vannak, semmilyen különleges eseményt nem tartottak, szerényen megemlékeztek róla, tudtuk meg a vezérigazgatóról.

Horváth Péter János elárulta, az esztendő hátra lévő részében nem terveznek semmilyen különleges változást a munkarendjükben. Hosszú távon változatlanul egy 500 megawattos gázos blokkban gondolkodnak, 200 megawattnyi új naperőmű-kapacitást építenének ki, ezenkívül egy RDF erőművet is megépítenének. Jelenleg úgy számolnak, hogy 2025-ben kereskedelmi üzembe tudják állítani őket, a fotovoltaikus erőműveket ennél is hamarabb létrehozhatják. Bár korábban úgy tervezték, hogy a háztartási hulladékból áramot előállító RDF-kazánnal már 2021-ben számolhatnak, a vezérigazgató szerint a finanszírozási lehetőségek miatt ma úgy tűnik, hogy 2024–2025-ben lehet realitás annak üzembe állítása. A dolgozók átképzése még nem indult meg, a meglévő munkavállalói állománnyal dolgoznak.

A munkahelyek megmaradásáért aggódnak a szakszervezetek

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a cég bányásznapi ünnepségén beszédében azt emelte ki, nehéz év volt, köszönhetően az extrém időjárásnak, és szabályváltozások is történtek, amelyek bizonytalanították a munkahelyeket. Ezért azt szorgalmazta, hogy a szénmentes időszakba átmenetet kell hagyni. A munkahelyek megőrzését, biztos jövedelmet, kvótaszabályozást és szakmai nyugdíjat is kért. Szót ejtett a szociális párbeszédről, valamint az európai szén platformról is, mint mondta, annak segítségével kell megoldani azt, hogy Visontán továbbra is áramtermelés folyjon, ezenkívül megemlítette a tiszta szén technológiával megvalósuló energiatermelést is. Hangsúlyozta, fontos hogy legyen jövőkép a dolgozók előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában