hagyományos rendezvény

2019.09.25. 18:50

Kétnapos zeneünnepre készülnek a recskiek

A hagyományos rendezvényt a II. Rákóczi Ferenc Emlékév jegyében tartják meg az idén.

B. K.

Fotó: Daniel Beran

Ennek a hétnek a végén immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Fúj, süvölt a Mátra szele Nemzetközi Kórustalálkozót a településen. Az idén huszadik születésnapját ünneplő Mátrai Visszhangok Vegyeskar által szervezett esemény szeptember 28-án, szombaton délután fél egykor kezdődik a római katolikus templomban, ahol ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a kórusok. Az idei rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Emlékév jegyében zajlik. Délután három órakor a művelődési házban a program hangversennyel folytatódik, amelyen fellépnek Dsupin Pál és Szabó Sándor tárogató művészek, a Kassáról érkező Csermely Kórus, a szerb Csókát képviselő Pannónia Férfikar, a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, a Romhányi Dalárda, valamint a házigazda Mátrai Visszhangok Vegyeskar.

A kórustalálkozó minden esztendőben nagy esemény Recsken Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A határon túlról érkezőket az előző évekhez hasonlóan, már a találkozó előtti napon, pénteken fogadják a recskiek. Nagy Józsefné, a Mátrai Visszhangok Közhasznú Egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a céljuk változatlanul a magyar és külföldi zeneszerzők kórusműveinek a népszerűsítése, illetve a magyar vidéki kórusmozgalom szervezése és fenntartása.

Az egyesület működése a helyi kulturális életben is meghatározó jelentőségű. Tíz évvel ezelőtt a Recsk Kulturális Életéért Közalapítvány támogatásával, a községi könyvtár közreműködésével létrehoztak egy zene- és kottatárat, ami könyvtárként működik, így minden zenekedvelő számára hozzáférhető. Ezzel szeretnék a környező települések zenei tanulmányokat folytató fiataljait segíteni és megnyerni őket a kórusmozgalom számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában