évforduló

2019.10.29. 10:24

A régmúlt fegyvereivel ismerkedtek Egerben

A Rákóczi-szabadságharcról szóló vetélkedőre hívták a középiskolásokat.

Sz. I.

Nem is könnyű a szablyával bánni – állapíthatta meg a Kossuth Zsuzsa szakgimnázium versenyzője

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

Háromszáztíz éve halt meg Bottyán János kuruc generális. A Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezére 1709 augusztusában még részt vett a gyöngyösi megyegyűlésen, majd a hadjárat során szep­tember 26-án a Tarnaörs melletti táborban érte a halál. Földi maradványait katonai díszpompával Gyöngyösön, a ferencesek templomában helyezték el.

Az évforduló kapcsán invitálta történelmi vetélkedőre a középiskolásokat a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vitézlő Oskola. A vetélkedő témája a Rákóczi-szabadságharc országos és helytörténeti eseménysora volt, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a magyar történelem iránt, s személyes élménnyé tegyék a történelmi múlttal való találkozást.

Nem is könnyű a szablyával bánni – állapíthatta meg a Kossuth Zsuzsa szakgimnázium versenyzője
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

A versengésben hét csapat mérte össze tudását. A diákok szellemi totót töltöttek ki, majd – Lenkey János, a bajtársi egyesület tagja és Berecz Mátyás történész vezetésével – felelevenítették a szabadságharc főbb mozzanatait, Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós, Bottyán János hazafias tetteit. Katonadalok énekeltek, lövészetben, ágyúgolyódobásban is megmérették magukat. Számos kiállított puska, pisztoly és szablya közül ki kellett választaniuk a szabadságharc idején használt fegyvereket.

A vetélkedőt a Szilágyi Erzsébet gimnázium – Kovács Gréta, Balázs Máté, Kubis Gergő alkotta – csapata nyerte meg, mögöttük a Gárdonyi Géza Gimnázium két gárdája végzett. A díjakat, illetve a résztvevőknek járó okleveleket Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a MATASZ megyei elnöke adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában