átadás

2019.10.03. 14:00

A romák felzárkóztatását is szolgálja a Kömlőn átadott szociális bérlakás

A település ­önkormányzata és a Társadalomklinika Egyesület szerdai rendezvényén átadták az első magyarországi szociális bérlakást, ami a romák felzárkóztatását célzó EFOP-program keretében épült föl. Az avatás után szakmai workshopot tartottak a Csillagpontban.

Sike Sándor

Nagy szükség van a településen e bérlakásokra Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila M-A

Mint arról szerdán már beszámoltunk, az avatóünnepség résztvevőit köszöntő Turó Tamás polgármester emlékeztetett arra, hogy amikor az uniós projekt nyújtotta lehetőség felvetődött, elsőként mondtak igent a megvalósításra. Az ok igen kézenfekvő: a falujukban nagy szükség van szociális bérlakásokra, amelyekből most hat épül meg.

Pájer László, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a polgári kormány az önálló Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság létrehozásával politikája egyik prioritásává tette a tartósan rászorulók és a romák felzárkóztatását.

Pájer László szavai szerint a szakpolitika kiválasztotta azt a leghátrányosabb helyzetű háromszáz települést, közöttük Kömlőt, amelyek megkülönböztetett figyelmet, segítséget kell hogy kapjanak.

– A jövőben e helységekkel még szorosabb, közvetlenebb kapcsolatot kívánunk kialakítani, mert ott kell intenzívebben jelen lenni, ahol a nehézségek vannak – tette ­hozzá.

Nagy szükség van a településen e bérlakásokra Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Vidák Gábor, a Kömlőn megvalósuló Komplex program szakmai vezetője, a Társadalomklinika Egyesület alapító tagja arról beszélt, hogy noha az avatás a projekt keretében épülő-szépülő bérlakásokról szól, érdemes figyelni arra, hogyan illeszkedik ez az összetett, több szakterületet is érintő felzárkózási programba, amibe Turó Tamás irányításával helyben belevágtak.

A szakember ­elmondása szerint Kömlőn négy szegregátum volt elhatárolható. Célterületnek a Kossuth Lajos út, Ady Endre, Május 1, Dobó István és Damjanich János utcák alkotta részt választották. Itt a projekt keretében bevontak 102 személyt, akiknek egyéni fejlesztési terv készült. A képzésben hetvenheten vettek részt. A bevont polgárok közül választják ki az új szociális bérlakásokba költözőket. A délutáni műhelymunkán a Csillagpontban a szociális bérlakásokba beköltöző családok kiválasztásának és felkészítésének folyamatáról esett szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában