virág

2019.10.31. 11:00

Krizantémtenger fogad minket a Heves megyei piacokon

Megyénk piacain két hete jelentek meg a ­temetőkbe szánt cserepes krizantémok. A szálas virágokat a napokban kezdték árusítani. A fajták, színek változatosak, az árak a tavalyihoz közelítenek.

Barta Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A közelgő halottak napja alkalmából már az elmúlt hétvégén is sokan kilátogattak szeretteik sírjaihoz, ám az igazi nagy roham az elkövetkező napokban várható. A legtöbben ekkor vásárolják meg az ünnep fő kellékeit, a virágokat, koszorúkat, mécseseket. Az elmúlt hetekben a nagyobb bevásárlóközpontok polcai már megteltek az ilyenkor keresett termékekkel, ám a friss, vágott krizantém java részét az utolsó napokban kezdik árusítani megyénk piacain is.

Mindenszentek előtt a választék óriási. A virágok és mécsesek árai a tavalyihoz hasonlóak, azaz minőségtől és nagyságtól függően 100–350 forintig kínálják a szálas krizantémot. A cserepesek ára a nagyságtól függ, piacokon általában 400, boltokban 480 forinttól indul az áruk, ám a legszebbekért 1200–1500 forintot is elkérhetnek. Keresettek a művirágok és a különböző koszorúk, ám a vevők többsége utóbbiból is az élő virágból készülteket részesíti előnyben. A legkisebb koszorúk a piacokon 300 forintért kaphatók, üzletekben 500 forint alatt nehéz ugyanilyet találni. A legolcsóbb gyertyákért 80–100, a teamécsesekért 30–40, a díszes, mintás, nagy méretű lámpásokért akár 1000–2000 forintot is elkérhetnek.

Óriási a választék a piacokon a cserepes és vágott virágokból Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Az ezzel foglalkozó őstermelők hónapok óta nevelik a virágokat fóliasátraikban, de a szedéshez csak nemrég kezdtek hozzá. Az egri piacon járva egy demjéni őstermelőtől megtudtuk, a szálas krizantém nevelése rengeteg munkával jár. Az anyatöveket szaporítással állítják elő, melyekről hajtásdugványokat szednek. A négy-hat leveles dugványokat ezután hormonporba mártják, meggyökereztetik. A vágott virágnak valót szakaszosan ültetik ki júniusban. A nyáron tápoldatozzák, öntözik, gyomtalanítják. Augusztustól az oldalhajtásokat eltávolítják, majd szeptembertől a mellékbimbókat is lecsípik. A virágokat akkor szedik, amikor a virágzat elérte nagyságát, de még belső virágai zártak. Az időzítés nagyon fontos: pontosan mindenszentekre kell hogy pompázzon a virág.

Az egyik vevő, Kovács Tamásné két közepes méretű cserepes és tíz szál szálas krizantémot vásárol. Azt mondja, általában 5-6 ezer forint körüli összeget szán az ünnepre, mert ilyenkor több sírt is felkeresnek a családdal. A legközelebbi hozzátartozók sírjaihoz halottak napján látogatnak ki, s ide a legszebb, nagy fejű krizantémot viszik ki. A mécseseket, lámpásokat már korábban megvette egy bevásárlóközpontban. Meséli, a koszorúkat ő maga készíti az unokákkal. A barkácsboltban megveszi a talpakat, és örökzöld ágakkal, tobozokkal, őszi bogyós ágakkal díszítik. Szerinte ez arra is jó, hogy a gyerekekkel közben elbeszélgetnek életről-halálról, a már eltávozott hozzátartozóktól.

Több árus is megjegyezte, évről évre csökken a forgalmuk az október végi napokon. Az emberek kevesebb pénzt költenek virágra, koszorúra. Akinek kertje van, az otthon, maga nevelgeti a sírokra szánt virágokat, s a koszorúkat is egyre többen otthon állítják össze. A legszebb virágra így is áldoznak, de csokor helyett csupán pár szálat vesznek azokból.

Az örök világosság fényeskedjék

A katolikus egyházban a mindenszentek komoly ünnep. Az utána következő halottak napja idén szombatra esik. Általános szokás szerint az előző nap délutánján, a halottak estéjén rendbe hozzák a sírokat, virágokkal, koszorúkkal feldíszítik. Az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének. Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Ezen az estén otthon is ég a gyertya, annyi szál, ahány halottja volt a családnak. A hagyományos falusi közösségekben sokáig sikerült megőrizni az emlékezés és tiszteletadás ősi formáit. Heves megyében is ismert volt a hiedelem: égő gyertyát nem szabad más sírra tenni, mert a halott bűne átszáll a másik lelkére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában