időjárás

2019.10.26. 15:39

Még pár napig szép, napos időnk lesz, utána lehűlés jöhet

Napok óta jönnek a hírek az Országos Meteorológiai Szolgálattól, hogy megdőlnek a melegrekordok. Érdeklődtünk szakembertől, orvostól ennek hátteréről, de megkérdeztük az utca emberét is, milyen hatással van rájuk a szokatlan időjárás.

Molnár Helga

Élvezzük ki az ősz meleg napjait, valószínűleg ugyanis a jövő héten már beköszönt a hűvösebb idő

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Nagyon örülök a vénasszonyok nyarának, ha tehetem, ezeket az utolsó meleg napokat a szabadban töltöm. Az ezt megelőző hidegebb időszakban vastagabb őszi kabátra volt szükség, most viszont egy pulóver, vagy egy kis blézer is megteszi. Egyedül a korai sötétedés és a lehullott falevelek emlékeztetnek arra, hogy elmúlt a nyár. Bízom benne, minél tovább élvezhetjük a napsugarakat, amelyeknek még mindig van erejük – mondta lapunk kérdésére Nelli, egy egri iskolás lány.

A szintén Egerben élő Nándor hasonlóan érzi magát, de azért arra figyelmeztet, ha nyáron 15 fokkal melegebb lenne az átlagnál, közel 50 Celsius-foknál járnánk, s a klímaváltozásra panaszkodnánk.

– Így októberben persze, elhessegetjük ezt, s örülünk, mennyire kedves hozzánk az ősz, pedig ez egyáltalán nem normális – tette hozzá az egyetemista fiú.

Élvezzük ki az ősz meleg napjait, valószínűleg ugyanis a jövő héten már beköszönt a hűvösebb idő
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Kíváncsiak voltunk egy szakember véleményére, vajon mennyi ideig számíthatunk még a jó időre.

– Marad még az időjárásunk úgy, ahogy ezt az utóbbi napokban tapasztalhattuk – jelentette ki Rázsi András. A meteorológus hozzáfűzte, egy anticiklon telepedett ránk, ennek köszönhető, hogy áll a levegő és süt a nap. – Azt azért lehet látni, hogy a levegő már picit párásabb, s ha a hőmérséklet csökken, ez bizony ködöt hozhat magával. Mivel éjszakánként már fűtünk, egyes helyeken, az arra érzékeny területeken megjelenik a szmog – részletezte a tapasztalatokat.

Érdeklődésünkre kifejtette azt is, hogy a maximális nappali hőmérséklet 22 és 24 Celsius-fok között tetőzhet, de a nap beesési szöge már elég alacsony, így hajnalra elég rendesen lehűl a levegő. Dr. Kristofori György siroki háziorvos, lapunk állandó szakértője arra a kérdésre válaszolt, hogy mennyire terhelheti meg szervezetünket ez a hosszú nyárias időjárás.

– Az orvosmeteorológusok általában azt mondják, gyengeség, vérnyomás-ingadozás, aluszékonyság, vagy netán rossz alvás jellemezheti az arra érzékenyek napjait ebben az időszakban – mondta. Hozzátette, hogy a saját praxisában még nem találkozott ilyen panaszokkal. Azt tanácsolta, használjuk ki a kegyes ősz adta lehetőségeket, sétáljunk, kiránduljunk, napozzunk, legyünk minél többet a jó levegőn, ezzel is erősítve immunrendszerünket a várható hosszú télre.

– Még a járványos megbetegedések is elkerültek eddig bennünket, néhány náthás ember jelentkezett csupán az óvoda- és iskolakezdés idején – számolt be tapasztalatairól a doktor.

Néhány további jó tanáccsal is ellátott bennünket. Mint mondta, együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, s fontos, hogy kezdjük el szedni a D-vitamint. Kiemelte, hogy épp az időjárás miatt még nincs nagy oltási kedv, de már érdemes beadatni az influenza elleni vakcinát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint viszont a következő héttől beköszönt a hideg, erős lehűlés várható. Érdemes erre időben felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában