interjú

2019.10.09. 11:30

Sokan szeretnének bejutni a poroszlói bentlakásos idősek otthonába

Tizenegy éve vezeti Nagy Zoltánné a Tisza-Mente Települési Önkormányzatok Mikro-Térségi Társulás Szociális- és Gyermekjóléti Intézményét, amely Újlőrincfalva és Sarud lakóinak is nyújt lehetőségeket. A három településen több mint másfél százan részesülnek szociális étkezésben, a bentlakásos idősek otthonában húsz embert gondoznak.

Sike Sándor

Nagy Zoltánné: Ha valaki elmegy a hosszú útra, a mi szívünkből is elvisz egy darabot

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Miként élte meg a vezetői időszak kezdetét?

– Nagyon nehéz volt először, hogy közülük kikerülve én irányítottam a dolgozókat. Kicsi félsz volt bennem amiatt, hogyan tudok megfelelni a fenntartónak, miként a munkavállalóknak, illetve az ellátottak hozzátartozóinak.

Nagy Zoltánné: Ha valaki elmegy a hosszú útra, a mi szívünkből is elvisz egy darabot
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Rögtön az elején, 2009. január 1-jén, majd utána jelentős változások következtek be egy képviselő-testületi döntés alapján. Mit jelentett ez?

– Az önkormányzat mikrotársulás szintjére terjesztette ki a szociális alapszolgáltatást, így az étkeztetést és a házi segítségnyújtást három helységben látjuk el, Poroszló mellett Sarudon s Újlőrincfalván. A következő változás, hogy 1993-ban integrálták az alapellátáshoz az idősek bentlakásos otthonát, húsz gondozottal. A szociális étkeztetésben 160 embert látunk el naponta. Poroszlón nyolcvan-kilencvenen étkeznek, napi egyszeri meleg­ételt szállítunk nekik, vagy helyben fogyasztják el az ételt. A házi segítségnyújtásban átlag 80-90 embert gondozunk a három helységben. Legkevesebben Újlőrincfalván vannak, községünkben pedig 45-50-en. A család- és gyermekjóléti szolgáltatást 2016. január 1-jétől végezzük, utóbbit külön szakemberre bíztuk.

– A legszorosabb kapcsolat bizonyára a bentlakásos otthonban alakul ki a gondozottak és a gondozók között. Miként élik ezt meg önök? A jövőben milyen változásoknak örülne az intézményvezető?

– A bentlakók és a gondozók között nagyon szoros a kapcsolat. Mi úgy éljük ezt meg, hogy amikor a gondozott elmegy a hosszú útra, a mi szívünkből is elvisz egy darabot. Napjainkban nagyon jó lenne egy új idősotthon, mert sok a várólistás szépkorú. Bár ez máshol is így van.

Út az óvodától az idősellátásig

Nagy Zoltánné születése óta itt él a településen. Gimnáziumi éveit Tiszafüreden töltötte, később azonban Poroszlón helyezkedett el az óvodában. Közben férjhez ment, két gyermeket szült, majd a bölcsődébe ment dolgozni.

A szociális ellátásban 1990. január 1-je óta dolgozik: az idősek klubjába került akkor, és megfogalmazódott benne, hogy ha már nem adta be felvételi jelentkezését az óvónőképző főiskolára, valamilyen más pálya felé orientálódik. Így került Egerbe először szociális ápoló, gondozó szakra, majd később a főiskolára Nyíregyházára. Szociális munkásként végzett, komplex család- és ifjúságvédelmi szakon. Majd továbbfejlesztette a tudását, ugyanis az idősek otthona intézményvezetői állását megpályázta. Ehhez azonban el kellett végezni egy szakirányú továbbképzést szociálgerontológus szakon. Szakvizsgát tett idősellátásból, később a mesterképzést is elvégezte. Az intézmény vezetését 2008-ban vette át, miután végigjárta előtte a ranglétrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában