elemzés

2019.10.18. 07:00

Választás Hevesben: felkészülés az együttműködésre

A választás a demokrácia ünnepe és fokmérője. Büszkék lehetünk arra, hogy európai­ viszonylatban is magas részvételi aránnyal ­zártuk az önkormányzati választásokat 2019-ben. Heves megye 121 településén 243 580 szavazópolgár több mint 52 százaléka szavazott, ez országosan is kimagasló eredmény.

Dr. Horváth Ágnes

Fotó: Czimer Tamas

A politika iránt érdeklődőknek a jövőre nézve néhány dolgot érdemes megjegyezniük a választások tanulságaként: Magyarországon többpárti demokrácia van, ahol a választásokon döntik el a választók, hogy kinek adnak felhatalmazást. A modern korban nincs olyan információ, amelyet nem lehet eljuttatni az állampolgárokhoz. A politikai teljesítmény vagy annak hiánya meghatározóbb, mint a politikai pozíció: ellenzékből is lehet nyerni és hatalmi pozícióból is lehet veszíteni. A kampány hangneme alpáribb volt minden korábbinál, ennek a feloldására sok energiát kell fordítsanak a politikusok pártállástól függetlenül a békés együttélés érdekében. Az együttélés alapja az egymás iránti tisztelet. A politikai szereplők választási ígéreteiket a körülmények és a lehetőségeik ismeretében tették, ezért ezen ígéretek számon kérhetők kell, hogy legyenek.

A Heves Megyei Közgyűlés összetétele az ország valamennyi megyéjéhez hasonlóan alakult a választások eredményeként. A lehetséges 15 mandátumból 9 a Fidesz 6 a közös listán induló ellenzék kezébe került, így ott nem várható jelentős átrendeződés.

A városok közül a legnagyobb fordulat Egerben következett­ be. A városra országos figyelem irányult, hiszen itt jött létre először az ellenzéki koalíció. A választást megelőzően eltérő várakozásokkal találkoztunk: a Fidesz csapata a hivatalban lévő polgármester 13 éves ­munkájára, helyi ismertségére, botránymentes politikai ­pályafutására alapozva készült a megmérettetésre. Habis László csapatjátékosként kampányolt, nem hangsúlyozta egyéni teljesítményét, jövőbeni politikájában a kormányzattal ­való együttműködésre épített. Az egyesült ellenzék, amelynek életképességében sokan kételkedtek, Mirkóczki Ádám mögé sorakozott fel. Radikális változást, elszámoltathatóságot, a helyi közéletben a helyi akarat domináns érvényesítését ígérték. Az egriek megismerhették a jelöltek elképzelését, ennek alapján hozták meg döntésüket, amikor Mirkóczki Ádámot választották polgármesternek a következő öt évre. A közgyűlés is teljesen átalakul: az egyéni körzetek többségében az Együtt a Városért Egyesület jelöltjei szereztek mandátumot, míg a Fidesz jelöltjei csupán a négy körzetet nyertek meg.

A megye többi városában a korábbi polgármesterek folytathatják a munkájukat. Gyöngyösön Hiesz György nyert, aki mögé visszaállt támogatóként az MSZP is, helyesen ismerve fel a városvezető elismertségét. Hatvanban Horváth Richárd Fidesz–KDNP-s polgármesterként az előző ciklusban látványos összeütközésbe került Szabó Zsolttal, a körzet Fidesz–KDNP-s képviselőjével, melynek eredményeként a Fidesz a mostani választáson másik polgármesterjelöltet támogatott. A választás során ebben az esetben is a helyi ismertség és elismertség volt a meghatározó. Pétervásárán Eged István, Bélapátfalván Ferencz Péter, Füzesabonyban Nagy Csaba, Hatvanban Horváth Richárd, Hevesen Sveiczer Sándor folytathatja a munkáját.

A városok képviselő-testülete is kiegyensúlyozott döntéshozatalt ígér: a megválasztott polgármesterek mögött stabil többséget láthatunk, amely a programjaik megvalósításának alapját jelenthetik.

Szavazat az urnába. Az eredmények ismeretében szükség lesz az együttműködésre Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A falvakban nem volt jelentős változás: ahol a korábbi polgármester indult, ott az esetek nagy részében meg is nyerte a választást. A kis településeken nem jellemző, hogy pártok támogatásával indulnának a jelöltek, függetlenként jegyzik magukat, ugyanez a helyzet a helyi képviselőkkel. A helyi választóknak ez nem jelent nehézséget, hiszen a falvakban a személyes ismertség és elismertség a meghatározó a választás során.

Sok választást éltünk át az utóbbi két évben: ezek mindegyike alkalmas volt a számvetésre, ugyanakkor kétségkívül mindannyiszor különböző módon, de megosztotta az ország lakosságát.

Az önkormányzati választásokkal lezárult egy fejezet az életünkben. Jogosan várhatjuk, hogy a megválasztott vezetők a maguk helyén tegyék a dolgukat, hiszen erre kértek és kaptak felhatalmazást a következő választásig.

Dr. Horváth Ágnes

politológus, Eszterházy Károly Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában