közlekedés

2019.11.15. 17:30

Érdemes autónkat is felkészíteni a télre

A csaknem harminc éve működő­ egri műhelyben egymást váltják az autósok, akik a nyári abroncsaikat télire­ cseréltetik. A szakember szerint mindig a hideg beköszöntével nő meg a forgalom, éppen ezért az autó­soknak érdemes időben egyeztetni, hogy elkerüljék a sorban állást. 

Hliva Éva

A téli abroncsok átszerelése tulajdonképpen már októbertől elindult, tudatta Magdus Csaba. A Gumibörze Kft. tulajdonosa szerint idén a kellemes őszi időjárás miatt a legtöbb autós későbbi időpontra hagyta az abroncsok cseréjét.

– Amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, akkor már illik a nyári­gumikat cserélni, hiszen ilyenkor a hegyvidéki útszakaszoknál gyakran előfordulhat csúszós útfelület – figyelmeztet a szakember, hozzátéve: nem szabad várni azzal sem, hogy az autógumi az előírás szerinti értékig elkopjon, mert az a teljesítményre is hatással van, valamint a nedves utakon könnyen tapadásvesztést eredményezhet.

– A téligumik állapota négy milliméter alatt kritikus, ezért azt szakszervizben kell megnézni – ismerteti. – Sokan csak akkor szembesülnek azzal is, annyira kopott már az abroncs, hogy újat kell feltenni. Az árak tavalyhoz képest alig változtak, csak minimális emelkedést mutatnak. Egy kisebb autóra négy új téligumi 60 ezer forinttól már elérhető, egy nagyobb autó esetében és persze az abroncsok minőségétől függően 100 ezer forintot rá kell szánni.

A téli abroncsok átszerelése októbertől folyamatos a műhelyben Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Itt van a gépjárművek felülvizsgálatának ideje is

A hidegre nemcsak a ­téli abroncscserével érdemes készülni, fontos a kocsinkat is felkészíteni, jegyzi meg a szakértő. Hozzáteszi, hogy az időjárási körülmények miatt a latyakos, jeges utakon vagy a romló látási körülmények miatt jobban kell figyelniük a volán mögött ülőknek.

– Az ablaktörlő lapátok állapotát ellenőrizni kell, ha szükséges, akkor cserélni – tanácsolja. – Az ablakmosó folyadékból a télit kell választani és az akkumulátorunk állapotát is érdemes megnézni. Nagyon hidegben ugyanis előfordulhat, hogy lecsökken a teljesítménye. Az olajat érdemes rendszeresen ellenőrizni, utántöltésnél pedig arra kell figyelni, hogy a megfelelő, az előzővel azonos specifikációjú olajat öntsünk a rendszerbe. A hűtővíz kapcsán elmondható, hogy érdemes fagyállóval feltölteni a rendszert. Bár évszaktól függetlenül fontos, hogy a fékek állapota megfelelő legyen, de a téli felkészülés során jó ellenőriztetni a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát, valamint azt, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje. Az elkövetkezendő hónapokban a sós hólé, latyak komolyan igénybe veheti majd az autó fényezését, ezért ilyenkor is érdemes rendszeresen mosatni az autót, viaszréteggel kezelni, amely fokozott védettséget biztosít.

A jogszabály szerint nem kötelező a téligumi

Évente felmerül a kérdés, hogy érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A szabályozás körüli vita bizonytalanságot eredményez, ám érdemes tudni, hogy a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, ám a biztonságos közlekedés miatt hasznos erre áldozni.

A többség októberben nyárigumival járt

A lehűlés kezdetével az autótulajdonosok többsége egyszerre indul autóabroncsot cserélni, derült ki az egyik gumiabroncsgyártó cég közel 20 ezer ember bevonásával készült országos friss kutatásából. A felmérés kimutatta, a férfiak és nők eltérően hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket, továbbá, hogy a kitöltők több mint egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ami a közlekedésbiztonság szempontjából kockázatos. A felmérés szerint az abroncsok vásárlásakor a férfiak inkább az internetről tájékozódnak, a nők viszont szívesebben hagyatkoznak gumis szakemberek véleményére. A férfi válaszadók közel harmada négy-öt évente cserél gumit, míg a hölgyek inkább a hozzáértők visszajelzésére alapozzák a döntését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában