természetünk védelme

2019.11.14. 13:42

Hevesben majd' 18 hektár erdő ültetésével javítanának bolygónk esélyein

A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések egyre aggasztóbbak, ezért is jelennek meg a legkülönfélébb programok környezetünk megvédéséért, köztük a faültetések ösztönzése.

Gidai Zsanett

Magyarországon az erdőterületek nagysága 2003 óta folyamatosan növekszik, az elmúlt évben 1867,5 ezer hektár volt. Jelenleg hazánkban az egyetlen szén-dioxid-elnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. Erdőink évente 4-5 millió tonna szén-dioxid-egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Ezért is indít ismét az Agrárminisztérium Országfásítási Programot, melyben 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel.

Szűkebb hazánkban két településen ültetnek fákat a program keretében, Feldebrőn és Hatvanban. Megyénkben így 17,55 hektár új erdőt telepítenek. Az Egererdő Zrt.-hez tartozó hatvani erdőtelepítésről és a program részleteiről dr. Jung László vezérigazgatót kérdeztük. Elmondta, Hatvanban akácot ültetnek és terveik szerint 2020 tavaszára be is fejezik a munkákat. A bejelentett 1,055 hektár helyett úgy tűnik, hogy körülbelül héthektárnyi területet sikerül erdősíteni.

Az erdők nagyon fontosak az ember életében. A fák a leghatékonyabban kötik meg a szén-dioxidot Illusztráció: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A vezérigazgató elmondta azt is, amellett, hogy környezetünk megóvására irányul a fásítási program, figyelemfelkeltő célzata is van, mivel a kormány az erdőtelepítési támogatásokat 80–130 százalékkal megnövelte, ezekre a forrásokra a magán-földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Ami nem jelent mást, hogy ha a földtulajdonos pályázik művelésiág-változásra, akkor komoly összeget kap azért, hogy erdőt telepít.

– Ha új erdőket hozunk létre, akkor ezeken a területeken művelésiág-változás jön létre, így ezekből majd 30-45-60 év múlva nem lehet újra legelőt csinálni, mert ugyanúgy érvényes lesz rá az erdőtörvény. Ezzel szinte bebetonozzuk a jövőt, és elmondhatjuk, hogy a jövő generációnak dolgozunk – hangsúlyozta dr. Jung László.

A hatvani ültetés mellett megemlítette még, hogy Felsőtárkányban is létesítenek egy egyhektáros emlékerdőt a 2020-as Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás apropóján. Ezen a területen is megkezdődött a munka, itt nem facsemetéket ültetnek, hanem makkokat vetnek el. Feldebrőn pedig a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. telepít 15 hektárnyi akácost.

Az országos programokon túl településszinten is úgy gondolják az önkormányzatok, hogy tenni kell bolygónk jövőjéért. Egerben szeptemberben indult faültetési program, így az elkövetkező öt évben 1552 csemetét helyeznek el a megyeszékhely több pontján.

Nem csak a kormány és az erdőgazdaságok veszik komolyan a faültetést. Egy civil kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, melynek célja, hogy tízmillió fát ültessenek az ország területén. Heves megyéből eddig csak Erdőkövesd csatlakozott a nemes programhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában