10 Ezer Lépés Program

2019.11.04. 18:21

Minden daganatos betegnek hasznos a gyógytorna

A rendszeresen végzett testmozgás s gyógytorna a daganatos betegség minden stádiumában jelentősen hozzá tud járulni az állapot javulásához.

M. H.

JANSEN_10000_LEPES_LOGO_FINAL

A prosztatarákból való gyógyulás esélyét adó műtét vagy sugárkezelés, a korszerű gyógyszeres terápiák mellett a rendszeresen végzett testmozgás, a gyógytorna is hozzájárul a felépüléshez, mégis kevesen élnek vele – hangzott el hétfőn Gyöngyösön, a betegeket segítő 10 Ezer Lépés Program Heves megyei állomásán.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint minden évben mintegy százötven megyénkbeli férfival közli az orvosa, rákot találtak nála, tehát nagyon sokan élnek, akik az elmúlt években szembesültek a rosszindulatú prosztatadaganat diagnózisával.

Heves megyében is diagnosztizáltak már prosztatarákot a 45-50 éves korosztályban is, ám a betegség a 60-as életévekben kezd gyakoribbá válni, az új betegek fele 70 évnél is idősebb. A teljes gyógyulásra azoknak van esélyük, akiknél korai stádiumban felfedezik a prosztatarákot s van lehetőség műtétre vagy sugárkezelésre. Ugyanakkor ma már az előrehaladott prosztatarákban is sok gyógyszeres kezelés elérhető, melyek révén a betegség hosszú éveken át kordában tartható.

– Heves megyében is arra biztatjuk a betegeket, háziorvosuktól, kezelőorvosuktól érdeklődjenek a helyi gyógytorna lehetőségekről. A rendszeresen végzett testmozgás s gyógytorna ugyanis a daganatos betegség minden stádiumában jelentősen hozzá tud járulni az állapot javulásához, a panaszok s mellékhatások mérsékléséhez, a rehabilitációhoz – jelentette ki Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke Gyöngyösön, a 10 Ezer Lépés Program Heves megyei rendezvényén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában