Világnapi ünnepség

2019.11.24. 15:00

Ünnepséggel és közös sétával hívták fel a figyelmet a diabétesz veszélyeire Egerben

Huszadik Diabétesz világnapi ünnepségét tartotta meg a Cukorbetegek Egri Egyesülete szombaton a városházán.

Sz. K.

Figyelemfelkeltő séta a Diabétes világnap alkalmából

Fotó: Márkus Attila M-A

Több százan vettek részt vércukormérésen és a szívdiagnosztikai vizsgálaton, továbbá ingyenes érszűkületi vizsgálatra is lehetett jelentkezni – tájékoztatta a Heolt Jakabné Jakab Katalin, az egyesület elnöke.

Betegoktató előadást tartott dr. Domboróczki Zsolt belgyógyász, diabetológus, remek összegfoglalást adott a cukorbetegség kezelésének fejlődéséről – az inzulin felfedezésétől – napjainkon átívelően a jövőben rejlő lehetőségekig, reményt és biztatást adva a cukorbetegeknek. Az egyesületi elnök hangsúlyozta, a rendezvényt figyelemfelkeltő kék diabétesz sétával zárták a belvárosban.

 

Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke ismertette, a Diabétesz világnapja november 14-e, Frederick Bantingnek, az inzulin feltalálójának születésnapja. A 2006-os évben az Egyesült Nemzetek Szervezete felvette hivatalos világnapjai közé, azóta jelképe a kék karika.

– Mára november lett a Diabétesz Hónap, ebben az időben a világ százhatvan országában és Magyarország számos településén is szerveznek figyelemfelkeltő rendezvényeket, amelyekkel a cukorbetegség veszélyeire hívják fel a figyelmet. Az egyesület Mézvirág kórusa díszvendége volt a Székesfehérvári Országos Világnapnak és megjelentek Budapesten az Egy Csepp Figyelem Világnapon is – fogalmazott, hozzátéve, Egerben november 8-án a Markhot Ferenc Kórház Rendelőintézete által szervezett nyílt napon szűrésekkel kezdődött a kampány.

– A szombati záróeseményen rengeteg érdeklődő jelent meg és mérette meg vércukrát, valamint a Sanatmetal WIWE készülékének segítségével szívdiagnosztikai -, s érszűkületi vizsgálaton is részt vett – ismertette.

A cukorbetegség napjainkban rohamosan terjed, a jelenlegi adatok szerint 425 millió cukorbeteg él a világon, hazánkban pedig 750 ezer az ismert cukorbetegek száma. Sajnos, ennyi lehet azoknak a száma is, akik cukorbetegek, de nem tudnak róla, így a szövődmények megelőzésére sincs lehetőségük. Ezért is fontosak a szűrővizsgálatok. Magyarországon naponta tíz amputációt végeznek, három ember vakul meg a diabétesz következtében és több mint tízezer ember halálát okozza évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában