veszélyes hulladék

2019.12.02. 14:00

A cég visszakozott, nem lesz iszaplerakó Egerszóláton

Egy hazai cég iszaplerakót akart létrehozni az Egerszólát II – homok védőnevű bánya elkülönített területén. A cég külföldről hozott volna be évente kétszázezer tonna szennyvíziszapot és egyéb hulladékot, hogy ott tárolja s semlegesítse.

Molnár Helga

A környékbeli települések felháborodtak. A Heolnak akkor Verebélyi György, Egerszólát polgármestere úgy fogalmazott, abszurdum, hogy egy turizmusról és bortermelésről híres vidéken akarnak ilyen üzemet létesíteni, ez óriási presztízsrombolás lenne a környéknek.

A Heves Megyei Kormányhivatal szerdán nyilvánosságra hozott közleménye szerint a nem veszélyes hulladék hasznosítására márciusban indult ­környezeti hatásvizsgálati és környezethasználati engedélyezési eljárást megszüntették. Az indoklás szerint azért, mert a cég kérelmét visszavonta. Verebélyi György portálunk kérdésére elmondta, december 15-ig a társaság kérelmezte az eljárás szüneteltetését, most viszont visszavonták azt.

– Megnyugtatóan rendeződött az ügy. A cég be kellett hogy lássa, akkora volt a lakossági nyomás, hogy más döntésre nem juthattak – hangsúlyozta a településvezető. Mint mondta, a szóláti civil mozgalom nem hagyta kihűlni a dolgot, így az érintettek falakba ütköztek. Hangsúlyozta, a település önkormányzata határozati rendeletben tiltja meg bármilyen lerakó működését.

– Ezer okunk van arra, hogy ilyen létesítmény ne működhessen nálunk, nem erre tettük fel a jövőnket – húzta alá Verebélyi György. A községvezető hozzátette, nincs kizárva az a lehetőség, hogy a cég újabb próbálkozást tegyen az iszaplerakó kialakítására, de szavai szerint, akkor is ilyen kitartóak lesznek majd.

Varga István, Egerszalók polgármestere úgy nyilatkozott portálunk, aláírásgyűjtést is indítottak a ­lerakó megakadályozásáért, mert mint fogalmazott, az onnan a településre áramló szag hatalmas károkat okozna a településnek. A szerdai döntésre reagálva elmondta, nagyon örül neki, s a civil összefogás erejét hangsúlyozta. Kiemelte, szerinte sincs helye a gyógyvizek völgyében, a borturizmus központjában ilyen lerakónak.

Nyugvópontra kerül a kedélyeket borzoló ügy

– Örülök annak, hogy az iszaplerakót tervező cég elállt a szándékától. Velem együtt a környékbeli településeken is elég sokan elégedetten konstatálják, hogy a befektetők megértették, nem látják szívesen őket, s nincs keresnivalójuk itt ezzel a beruházással – nyilatkozta lapunknak Horváth László kormánypárti országgyűlési képviselő. Ő volt az, aki tavasszal az egerszóláti közmeghallgatáson is határozottan tiltakozott a környezetet veszélyeztető terv ellen, annál is inkább, mivel a térsége több települését ugyancsak érintette volna a külföldi szennyvíziszap közúti szállítása. A parlamenti képviselő tudomása szerint Egerszólát települési rendezési terve is egyértelműen megakadályozta volna a beruházást, mely jó pár ezer ember tiltakozását is kiváltotta. A honatya kérdésünkre azt nyilatkozta: nem tudja ugyan, hogy az említett cég miért vonta vissza a kérelmét, de megnyugtató, hogy végre pont került az ügy végére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában