karácsonyi vásárlási láz

2019.12.07. 15:30

A műszaki cikkek a legnépszerűbb ajándékok Heves megyében

Bár még épp csak elkezdődött a december, már mindenhonnan zúdulnak ránk a karácsonyi ajándékötletek, válogathatunk a meglepetések között. Az elképzeléseinknek csak a pénztárcánk szab határt, na és az, hogy időben eljutunk-e a boltba. Megkezdődik a karácsonyi roham.

Molnár Helga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján december 6-a után indul a legnagyobb ajándékvásárlási roham, akkor tudatosul az emberekben, hogy néhány hét és itt a karácsony. Idén azt figyelhetjük meg, hogy már most nagyon sokan vannak, akik karácsonyi meglepetésnek valót keresnek, minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítunk a mosatni szezonban – mondta el Szőke István.

Az egri Agria Park bevásárlóközpont igazgatója hozzátette, idén érezhetően nagyobb volt a forgalmuk, ennek alapján számítanak élénkebb érdeklődésre az ünnepi időszakban is. Hozzátette, hogy sokan nem kész listával érkeznek a beszerzésre, hanem a helyszínen döntik el, hogy kinek mit vegyenek.

– Jobb mielőbb megvásárolni az elképzelt árucikkeket, nem pedig az utolsó pillanatra hagyni, mert mindig előfordul, hogy néhány népszerű termék elfogy, és nem tudják újratölteni a készleteket. Úgy látjuk, hogy a vásárlók a műszaki cikkeket, a számítástechnikához, okoskészülékekhez kapcsolódó termékeket favorizálják – tette hozzá.

Tizenötezer és ötvenezer forintot költ egy átlag magyar az ajándékokra. Képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Szőke István a két ünnep közötti forgalomnövekedésről is szólt. Mint kifejtette, sokan ilyenkor cserélik ki a valamilyen okból nem megfelelő ajándékukat, de az is gyakori, hogy akik pénzt kapnak, a két ünnep között szeretnének vásárolni belőle maguknak valamit. Kiemelte, hogy az ünnepek előtt nem, inkább azok után, januárban várhatók nagy leárazások, hiszen februárban már a tavaszi kollekciók kerülnek ki az üzletekbe.

Egy online vásárlói tér felmérése szerint az átlagos magyar internetező elsősorban a szűk családi körnek, tíz- és ötvenezer forint értékben ajándékoz, és csak néhány héttel karácsony előtt, leginkább a tömött üzletekben kezdi el a meglepetések beszerzését. A legtöbbjüknek azonban az ünnepek idején is fontos a környezetvédelem és a válaszadók körülbelül egyharmada használt portékákat is a fa alá tesz. A világhálón végzett másik vizsgálat szerint csaknem minden második ember még mindig plázákban és boltokban szerzi be a karácsonyfa alá valókat, de egyre népszerűbb az online vásárlás is.

Az eredmények arról is tanúskodnak, hogy ünnepi vásárokban rendkívül kevesen szoktak ajándékokat venni, emellett a saját készítésű, kézműves meglepetések is a lista végén kullognak.

Kis karácsony, zöld karácsony

Az is kiderült, hogy a felhasználók mit gondolnak a valóban zöld ünnepekről. A válaszadók közel fele karácsonykor is nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet. Odafigyel arra, hogy ilyenkor se terhelje jobban a környezetet. Biztató, hogy egyre többen vannak, akik idén először erre is szeretnének jobban odafigyelni. A környezettudatos gondolkodás az év végi ünnepi ajándékok típusát tekintve is megjelenik, szívesen vásárolnak használt terméket meglepetésnek. Ők leginkább a 16 és 35 év közötti válaszadók közül kerülnek ki. A szakemberek az ünnepi időszakban is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nemcsak anyagi megfontolásból érdemes használt árut adni és venni, hanem ezzel egyúttal a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában