alkotás

2019.12.15. 11:30

Újabb tehetségek bukkantak fel az Eventus országos rajzversenyén

Idén közel hatvan ügyes kezű, jó látásmódú diák jutott az egri Eventus művészeti középiskola országos rajzversenyének döntőjébe. A verseny jó hangulatban, gazdag programokkal fűszerezve zajlott.

B. K.

Az Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium idén 16. alkalommal rendezte meg az Egri csillagok országos tehetségkutató versenyt. Az általános iskolák körében meghirdetett verseny alapvető célkitűzése, hogy Gárdonyi Géza nagyra becsült művét népszerűsítve a 13-14 éves korosztály rajzi tehetségeit fellelje. Fontos, hogy a gyerekek vizuális készsége, rajzi-művészi képességei napvilágot lássanak, hogy azután a középiskolánkba kerülve szaktanárok segíthessék fejlődésüket.

A Rákóczi szövetség, valamint a határon túli magyar pedagógus szövetségeken keresztül eljutott a felhívás Felvidék és Kárpátalja régióiba is. A program további célja a megmérettetésen túl természetesen az élményszerzés, így a döntő fordulót megelőző napon workshopokkal (kreatív fotózás, stencil-art, ebru festés és monotípiázás), városi sétával, diákfilmek vetítésével és a felnőttek számára forralt borozással egészült ki az esemény.

A versengés döntőjében lázas alkotó munka folyt. Fotó: beküldött

A több mint 70 beküldött pályamunkából 59 jutott a döntőbe, ahol két választott jelenet szöveges elemekkel kiegészített illusztratív bemutatását kellett megoldani. Az értékelés során a zsűri szempontjai a képi ábrázolás eredetisége mellett a figurális elemek megoldása, a kompozíció és a használt rajzi – festészeti eszközök technikai színvonala volt. A szaktanárok véleményezése mellett a két zsűritag – Herczeg István grafikusművész és Fridél Lajos vizuális művészeti pedagógus – választotta ki a díjazottakat.

A program szakmai és tartalmi színvonalát jelzi, hogy a verseny fővédnöke Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának Elnöke. A kísérő tanároknak és szülőknek élményszerű előadást tartott Berecz Mátyás alpolgármester, a Vitézlő Oskola oszlopos tagja, valamint Fajcsák Dénes építész Eger építészeti értékeiről.

A díjátadó ünnepélyes keretek között zajlott, melyen megjelent Mirkóczki Zita alpolgármester- asszony is. A szellemi teljesítményt oklevéllel és értékes tárgynyereményekkel is jutalmazták az MKB Bank egri fiókintézetének jóvoltából.

Első helyezett lett Legény Máté (Kisvárda – Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola), második Kristóf Anna (Érsekvadkert – Petőfi Sándor Általános Iskola), harmadik Mátyás Alíz (Dorog – Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Eötvös József tagiskolája). Kiemelt különdíjat kapott Fejes Eszter (Göd – Németh László Általános Iskola), Különdíjban részesült Erdős Janka, Zigó Boglárka, Kozák Noémi Adél, Medveczki Veronika, Polák Fanni, Huber Lilla, Giricz Dorina, Jaskó Emőke, Marek Viktóra. A Vándorserleggel idén a jászfényszarui IV. Béla Katolikus Általános Iskola diákjai és felkészítőtanáruk térhetett haza – tájékoztatta lapunka Ónodi Mátyás, az intézmény művésztanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában