történelem

2020.01.13. 11:30

A nemzet doni áldozatvállalásából Hatvan is kivette részét

A második világháború hazánkat érintő egyik legtragikusabb mozzanatára, a 2. magyar hadsereg pusztulására emlékeztek a hét végén a településen.

T. O.

Tisztelgéssel emlékeztek a hősökre Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Don-kanyarban 1943. január 12-én kezdődött a szovjet hadsereg támadása, aminek következtében honvédek tízezrei vesztek oda, vagy hurcolták el őket a Szovjetunió különböző lágereibe.

Tisztelgéssel emlékeztek a hősökre Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A városban hagyományosan a Főtéren álló Strázsa – új keletű elnevezésével: Őrszem – szobornál emlékeznek az eseményekre. Azért e helyen, mert innen indultak végzetes útjukra a helyből besorozott bakák és munkaszolgálatosok. Lestyán Balázs alpolgármester hangsúlyozta: a nemzet áldozatvállalásából Hatvan is kivette részét, hiszen a Zagyva-parti településen kevés olyan család él, amelyeket nem ért veszteség a fájdalmas események során.

A megemlékezés végén Lestyán Balázs és Szinyei András alpolgármesterek megkoszorúzták az Őrszem-szobrot, majd a jelenlévők – köztük az önkormányzat fideszes frakciójának nevében Szabó Ottó képviselő – mécseseket helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában