egészségügy

2020.01.18. 11:30

A tél végére a lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiánytól szenved

Az elmúlt napokban számos egészségügyi fórumon hívták fel a figyelmet a D-vitamin-pótlásra. Lapunk tanácsadója dr. Kristofori György szerint a ködös, fagyos napokon, az influenzaszezon előtt szíve szerint kötelezővé tenné az alapvitamin szedését.

Barta Katalin

A D-vitaminra nemcsak a felnőtteknek, a csecsemőknek is szükségük van

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Korsós Viktor

E cikk megírása előtt rövid közvélemény-kutatást végeztem szűkebb környezetemben. A kérdésre, hogy ki szed rendszeresen D-vitamint, csak néhányan válaszoltak igennel. A többség hallott már arról, hogy mennyire fontos lenne, azonban feledésbe merült az üzenet. A kisgyermeket nevelő szülők körében jóval többen figyelnek ennek pótlására. Számukra fontos, hogy minden eszközzel erősítsék gyermekük immunrendszerét.

A tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved a Semmelweis Egyetem kutatócsoportja által elvégzett első országos, reprezentatív kutatása szerint – jelezte a napokban a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa, Szili Balázs. Hozzátette, a D-vitamin-hiány következménye csonttörékenység, izomerő-csökkenés és fáradékonyság is lehet. A D-vitamin fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcsere szabályozásában, a csontsejtek osztódásában, az immunrendszer működésében és a daganatos megbetegedések megelőzésében. A többi vitaminnal ellentétben saját receptorral is rendelkezik, aminek kiemelt szerepe van a gyulladásos folyamatok szabályozásában – fűzte hozzá. A téli időszakban a D-vitamin főképp halfogyasztással vihető be a szervezetbe, azonban a felmérések szerint a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak.

A D-vitaminra nemcsak a felnőtteknek, a csecsemőknek is szükségük van
Fotó: Korsós Viktor / Heves Megyei Hírlap

Lapunk állandó tanácsadóját, dr. Kristofori György siroki háziorvost arról kérdeztük, milyen következményei lehetnek a D-vitamin-szegénységnek, s hogy mit tehetünk a pótlás érdekében.

Elmondta, az elkövetkező időszakban kiemelt fontosságú az alapvitamin pótlása. Napokig ködös, párás időjárásra kell számítanunk, tehát a természetes napfényhez minimális adagban sem jutunk hozzá. A fűtési szezonban rontja az összképet a levegő rossz minősége. Küszöbön a szokásos influenzajárvány is, tehát az immunrendszer erősítésére is igen nagy szükség van, minden életkorban.

Elmondta, a felnőtteknek naponta már 2-3 ezer nemzetközi egységnyi, (NE) D-vitamint javasolnak az orvosok. Ugyanis D-­vitaminra van szüksége a csontozatunknak, a fogainknak, de a krónikus betegségekben, cukorbetegségben, magasvérnyomás-betegségben, gyomorbetegségben szenvedőknek is alapvitaminja kellene hogy legyen a D-vitamin. A várandós édesanyáknak létfontosságú a szedése, mivel fantasztikus immunerősítő hatása van, és számos betegség megelőzhető, kivédhető rendszeres szedésével. A csecsemőknek, kisgyermekeknek is ajánlott a napi ezer NE D-vitamin-pótlás. A téli hónapokban a kedélyállapotunkat is jelentősen befolyásolhatja a szedése. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, érdemes étkezés közben bevenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában