Segítségnyújtás

2020.01.14. 13:50

Az ételek megmentésével segíti a rászorulókat a Heves megyei hálózat

Megalakult a Heves Megyei Ételmentő Hálózat, amelynek célja, hogy gátat vessen a pazarlásnak, és segítse a rászorulókat. A hálózat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület együttműködve, s az Opál Tehetséggondozó Alapítvány koordinációjával végzi munkáját.

Molnár Helga

Forrás: shutterstock

A hálózat tagjai elsősorban Heves megyei civil szervezetek – például az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület, az Életfa Környezetvédő Szövetség, a Falu(sz)építők Bükkszentmártoni Egyesülete, a Kárpátok Alapítvány, a Laskó-Forrás Egyesület, az Opál Tehetséggondozó Alapítvány, a Tarnagyöngye Egyesület.

A rendelkezésre álló eszközeik és kapacitásuk függvényében segítik a célok elérését, de több magánember is bekapcsolódott már a közös munkába – tájékoztatta portálunkat Molnár Vanda, az Opál Tehetséggondozó Alapítvány elnöke.

A hálózat célja, hogy megmentse a kereskedelmi forgalomba már nem hozható, de emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszert, s eljuttassa azt rászorulóknak. Fontos szempont, hogy az élelmiszerek termelése, szállítása során elhasznált természeti erőforrások csökkenjenek, s megszüntessék a környezetterhelést, melyet az ételek felesleges kidobása jelent. A felajánlók között szerepel az egyik legnagyobb élelmiszer-áruházlánc, egy gyorsétterem, illetve zöldség-gyümölcs kereskedések vannak köztük. Az élelmiszert a hálózat tagjai juttatják el elsősorban egri vagy Eger környéki szegénységben élő közösségek részére, intézményeik, civil szervezeteik által.

– A Falu(sz)építők Bükkszentmártoni Egyesületének fő célja a nehéz helyzetben élők mindennapjainak megkönnyítése. A gyerekek fejlődését próbáljuk támogatni, s az élelmiszerek hasznos elemei ennek. Míg egy átlagos családban mindennapi dolog a zsömle vagy a gyümölcs, addig támogatottjainknál már az is öröm, ha van ilyen az asztalon – nyilatkozta Kovács Tímea egyesületi tag.

Az egri Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium azt közölte, reggelente az iskolába nagyon sok gyermek érkezik éhesen, így legalább egy-két nap tudnak reggelit biztosítani nekik. Ezenkívül az intézmény nagy erőfeszítéseket tesz az egészséges életmód kialakítására.

Az ételmentők működése most alakul, ezért további felhasználók jelentkezését jelenleg nem tudja fogadni. Idei céljai között szerepel azonban a felajánlók körének bővítése, csomagoló- és szállításhoz szükséges anyagok beszerzése, a célok és tevékenység népszerűsítése, támogatók megnyerése.

– Távlati célunk, hogy egy olyan jól működő megyei hálózatot hozzunk létre, amely gyorsan reagál a felajánlásokra, és önkénteseit mozgósítva még aznap eljuttatja az élelmiszer adományokat a rászorulókhoz. Szeretnénk, hogyha a hangsúly az ételek megmentésén, a környezet védelmén és a szegénységben élő települések önmenedzselésén lenne – tette hozzá Molnár Vanda.

Kezdőképünk: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában