közlemény

2020.01.17. 18:29

Bezárhat az egri Móra Ferenc Tagiskola

Bezárhat az egri Móra Ferenc Tagiskola. Körbejártuk a témát, megszólal szülő, tagintézményvezető, s a fenntartó igazgatója.

M. H.

A jövő tanévtől már nem indul első osztály az iskolában Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2009-ben perelte be az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskoláját szegregáció miatt. Itt enyhén értelmi fogyatékos, sajátos nevelési igényű, intergrálható autista gyerekek tanulnak. A bíróságon másodfokú ítélet született, mely egy deszegregációs terv elkészítésére kötelezte az Egri Tankerületi Központot (ETK). A terv szerint öt év alatt leépíthetik s bezárhatják az iskolát. Megkerestük Séra Jánosné tagintézmény-vezetőt, aki közleményben reagált. Azt írta, a perről az előző tanévben szereztek tudomást.

– A perrel kapcsolatban senki sem kereste meg iskolánkat. Sem a szülőket, sem a vezetőséget, sem a kollégákat nem keresték meg kérdéseikkel. Az ETK-nak szolgáltattunk adatokat az ítélet meghozatala előtt. Tavasz óta együtt keresünk megoldást a fenntartóval a szegregáció megszüntetésére. Sem a tankerület, sem az iskola részéről nem történt szegregáció – hangsúlyozta. Hozzátette, a szegregáció, azaz a hátrányos helyzetű gyermekek nagyobb aránya a szülők szabad iskolaválasztásának köszönhetően alakult ki. Úgy fogalmazott, a gyermekek egy elfogadó környezetben tanulhatnak, elfogadják egymást. A szülőktől sem érkezett negatív kritika.

– Az iskola felmenő rendszerben történő megszüntetése hátrányosan érintheti tanulóink fejlődését, tanulási kudarcnak lennének kitéve, ezáltal növelné a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók arányát – írta.

A jövő tanévtől már nem indul első osztály az iskolában Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám, Eger polgármester pénteken közleményben reagált az eseményekre. Mint írja, az egri önkormányzat a sajtóból értesült az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájának tervezett bezárásáról. Szavai szerint, a városvezetésnek – bár döntési jogköre nincs az ügyben – az a határozott álláspontja, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne szűnjön meg egy olyan egri intézmény, amely több, mint 30 éves múltra tekint vissza a sajátos nevelési igényű tanulásban akadályozott gyermekek nevelésében. A városvezető ezért egyeztetést kezdeményez az ügyben érintett minden szereplővel, így szülőkkel, az intézmény vezetésével, tantestülettel, a fenntartó Egri Tankerületi Központtal és a kormányzattal a helyzet megnyugtató rendezése érdekében.

A teljes cikket elolvashatja a Heves Megyei Hírlap szombati lapszámában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában