hideg

2020.01.10. 17:30

Közel 50 hajléktalannak tudnak szállást biztosítani a gyöngyösi gondozóházban

A Hajléktalanok Gondozóháza férőhelyekkel, a szociális munkások fokozott figyelemmel és állandó utcai segítségnyújtással figyelnek a fedélnélküliekre a krízisidőszakban is. Néhány hónapja pedig már egy új autó is segíti munkájukat.

Hliva Éva

A napközbeni aktív élet érdekében különböző tevékenységekre, foglalkozásokra, játékra is van lehetőség Archív fotó

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Tavaly és az idén – a korábbi esztendőkkel ellentétben – az utcai szociális munkát az év mindennapján végezték, nem csak a krízisidőszakban – tájékoztatta lapunkat Őszi Benjámin. A Hajléktalanok Gondozóházának intézményegység-vezetője elmondta, november elsejétől kezdődött a válságidőszak, de ezen a télen eddig nem volt extra hideg, így nem kellett pluszszolgáltatásokkal készülni. Ám a negyven férőhelyes ház jelenleg is telt házzal működik.

– A fogadóhelynek tulajdonképpen négy részegysége van. Az átmeneti szállás, amely egész évben éjjel-nappal nyitva tart. A nappali melegedőhelyiséget reggel nyolctól ­este hat óráig használhatják a rászorulók. Az éjjeli menedékhely este hat órától reggel nyolcig várja őket. Negyedikként említeném az utcai szociális munkát, amelyet tavaly óta már nem csak novembertől áprilisig és kizárólag hétköznapokon látunk el – részletezte Őszi Benjámin. Hozzátette, hétfőtől péntekig reggel nyolctól este tíz óráig, hétvégéken pedig délután négytől este nyolc óráig elérhető ez a szolgáltatás.

A napközbeni aktív élet érdekében különböző tevékenységekre, foglalkozásokra, játékra is van lehetőség Archív fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Egész évben az összes ágy foglalt – tette hozzá. – Az elmúlt években bővíteni is tudtunk, így már összesen hat időszakos férőhellyel több az éjjeli menedékhelyünk és egy állami rendeletnek köszönhetően már a nyári időszakban is nyitva tudtuk tartani ezt a helyiséget, segítve ezzel is több fedélnélkülinek.

Megtudtuk, hogy a tisztálkodáshoz tusfürdő, borotva és törülköző is ingyen jár azoknak a hajléktalanoknak, akik igénybe veszik a szállót. Emellett több térítésmentes szolgáltatással is segítik a bent lakókat, egyebek között az orvosi vizsgálat, a gyógyszerek beszerzése, a szociális ügyintézés, a tanácsadás is ingyenes mindazoknak, akik bemennek az utcáról. A szociális gondozó-ápoló biztosítja a mentális segítségnyújtást, az ügyintézést, de a forró tea és a vitamin is része az ellátásnak a téli időszakban.

Az új autó nagy segítség

Az önkormányzat négymillió forint támogatást nyert az emberi erőforrások minisztere által kiírt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által lebonyolított pályázaton az utcai szociális munka feltételeinek javítására. Ebből vadonatúj gépkocsit vásároltak, amit szeptemberben kapott meg a Menház úti Hajléktalanok Gondozóháza. Őszi Benjamin elmondta, az autót a ­Kistérségi Humán Szolgáltató Központ keretében ellátott utcai szociális munka végzéséhez biztosította a helyhatóság, s igen nagy segítség a kollégáknak, hiszen ezzel könnyebb bejárni a térséget. Ez az utcai szolgálat nem kizárólag a városban működik, hanem a Gyöngyösi járás egész területén is. A szociális munkások ellenőrzik a forgalmasabb csomópontokat, például a pályaudvarokat, a buszmegállókat. Az utcai szociális munka feladatai közé tartozik a szállítás, gondozás, tanácsadás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában