emlékhely

2020.01.24. 11:30

Megrongálódott és felújításra vár a Pyrker téri országzászló Egerben

Az idén augusztusban lesz hat éve, hogy felavatták az országzászló emlékművet a Pyrker téren. Olvasóink – mint már korábban is, amikor a nagy -Magyarországot ábrázoló dombormű térkép egyes részei váltak le – jelezték, hogy nem mutat jól az emlékmű, mert itt-ott ­elszíneződött és porladnak szét a járólapok.

Sike Sándor

Romlás. A kivitelező céget felszámolták, az önkormányzat nem tulajdonosa az emlékműnek Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A Heol szerette volna megtudni, hogy ki és mikor állítja, állíttatja helyre a megrongálódott emlékhelyet. A megyeszékhely városüzemeltetési irodájának vezetője, Tuza Róbert kérdésünkre közölte: nem az önkormányzat tulajdona a létesítmény, ahhoz, hogy foglalkozhassanak vele, át kellene ruházni a tulajdonjogot.

Megtudtuk, hogy az emlékmű tulajdonosa az Egri Városszépítő Egyesület. Sós István az 1982-ben alakult egyesület elnökeként kérdésünkre elmondta: a járólapok valóban nagyon rossz állapotban vannak. Ennek oka, hogy erre a célra nem alkalmas követ használt a kivitelező. Sajnálatos módon azonban időközben a cég tönkrement, felszámolták, így rajtuk nem kérhető számon a garanciális javítás. Ami pedig magán az emlékművön látható elszíneződést illeti, az nem meghibásodásból fakad, hanem a díszkő természetes erezete vált láthatóvá.

Az egyesületi vezető szerint alkalmazottjuk és anyagi fedezetük sincs a rekonstrukcióra. Alapító okiratuk az új értékek létrehozását, a nagyobbak védelmét jelöli meg feladatukként. A csaknem negyvenmillió forintból létesített országzászló emlékmű megvalósításához annak idején a város helyhatósága is adott át forrásokat, de jelentős mértékű társadalmi adakozás is segítette annak megépítését.

Romlás. A kivitelező céget felszámolták, az önkormányzat nem tulajdonosa az emlékműnek Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egerben egyébként számos, a települést szebbé tevő dolgot a városszépítő civil szervezet hozott létre. Sós István ide sorolta az összes díszkivilágítást a bazilikától egészen a ciszterci templomig. Ezeknek a fenntartási költségeit azonban mindig a megyeszékhely fizette.

– A fenntartásra egyszerűen nincs forrásunk – jelentette ki Sós István. – Egymilliárd forint értékben adtunk át eszközöket Eger fenntartásába még 2013-ban. Magam öt esztendővel ezelőtt levélben kértem az önkormányzattól, hogy vegye át az országzászló emlékművet. Erre a levelemre a mai napig nem kaptam választ.

Porladó járólapok

A Hírlap archívumából előkerestük azokat a korábbi cikkeket, amelyek az emlékmű létesítéséről megjelentek. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy Csákvári Antal képviselő előterjesztésére hét éve, 2013-ban hozott döntést a megyeszékhely közgyűlése arról, hogy a Pyrker téren állhat majd az egykori országzászló hiteles mása. A városatya akkor arról nyilatkozott, hogy elkülönítettek kétmillió forintot, ami a tervezési-előkészítési feladatokra elegendő.

Egy későbbi alkalommal Sós István – akkor alpolgármesterként tevékenykedett – arról beszélt, hogy az új zászlót tartó hat méter magas oszlopot mészkőből faragják, a díszítőelemek pedig Zsolnay kerámiából készülnek. Az építményhez a Törvényház út felől négy méter széles út vezet majd: a fejlesztés első ütemében Erdélyből származó andezit kőburkolatot fektetnek le. Az önkormányzat az Egri Városszépítő Egyesülettel közösen teszi rendbe a teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában