hivatás

2020.01.12. 15:30

Több mint negyven éve gondoz súlyosan sérült gyerekeket az egri ápoló

Lapunk elődjében, a Népújságban bukkant az álláshirdetésre pályakezdő ápolóként Máté Ferencné. 1974 szeptembere óta ugyanazon a munkahelyen, a Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény részlegvezető ápolójaként segíti nehéz sorsú gyerekek, fiatalok mindennapjait. Az év végén elismerték munkáját.

Guti Rita

Máté Ferencné munkáját a közelmúltban rangos díjjal ismerték el Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor +36303330726

– Mintha csak tegnap lett volna. 1974. szeptember elsején léptem be az intézmény kapuján először. A Népújságban bukkantam a hirdetésre, hogy ápolót keres az otthon, aminek azóta csak a neve változott, a feladat ugyanaz. Bevallom őszintén, alig 18 esztendős fiatalként számomra is sokkoló volt először, ami itt fogadott, hiszen akkoriban fogyatékkal élő emberrel nem nagyon találkozhattunk. Eldugták őket a kíváncsi szemek elől. Mégsem rettentem meg, a segíteni akarás hozott ide, és tartott itt négy évtizeden át – idézte fel a kezdeteket Marika.

Szavai szerint a kezdetek óta sokat változott a szemlélet, egyre többet igyekszik tenni a tavaly fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelt intézmény is azért, hogy az átlagemberek elfogadóbbak legyenek azokkal, akiknek az élet nem adott olyan jó esélyeket, mint az egészségeseknek.

– Hamar megtanultam, ennek a munkának a kulcsa, hogy szeretni kell a ránk bízott gyerekeket. Ez nem úgy megy, mint a mesében, hogy az első pillanattól így van. De ezek a gyerekek tudnak valamit. Mégpedig azt, hogyan tekergőzzenek be a szívünk csücskébe. Nekik nincs betegségtudatuk, bármilyen súlyos állapotban vannak is – magyarázta.

A nemrégiben Pro Caritate díjjal elismert ápoló munkahelyén több osztályon látják el a gyerekeket. Egy hat férőhelyes részlegen a három évnél fiatalabb kicsik, a fogyatékos­otthoni 148 férőhelyen pedig a középsúlyos, a súlyos fogyatékos, a halmozottan, súlyosan-halmozottan sérült gyermekek és az intézményben felnőtté vált fogyatékkal élők ellátását biztosítják.

Rendelkeznek ugyanakkor ápoló-gondozó lakóotthonnal is, ott 16 éves kortól nyújtanak teljes körű ellátást elsősorban az intézményben felnövő fiatalok számára.

Máté Ferencné munkáját a közelmúltban rangos díjjal ismerték el Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Marika az intézményben csak fekvőosztályként emlegetett részleget vezeti. Belépve oda, meg is bizonyosodhatunk róla, valóban embert próbáló itt a napi munka, még akkor is, ha mi magunk is felidézhetjük, évtizedekkel ezelőtti látogatásunk óta még barátságosabbá, kényelmesebbé tették a helyet. Szükség is van rá, hiszen az itt élő fiatalok valóban ágyhoz kötöttek, többségüket kocsiba sem lehet kiültetni. A speciális fából készült ágyak könnyebbé teszik a gondozásukat, ugyanakkor a környezet így a lehetőségekhez mérten a lehető legbarátságosabb.

– Rengeteg gyereket elveszítünk, és ez még akkor is nehéz, ha jól tudjuk, hogy az állapotuk miatt ez elkerülhetetlen. Megtanultunk együtt élni ezzel – fogalmaz.

A többesszám pedig nem véletlen. Marika valóban úgy gondolja, az ő hivatásuk csapatmunkát igényel. Itt nincsenek egyéni eredmények, csak együtt tudják jól végezni a feladataikat, ezért úgy gondolja, a nemrégiben átvett elismerést igazából az egész osztály, az intézmény csapata érdemelte ki.

– Simogatás, szeretgetés nélkül ezt nem lehet csinálni. Igyekszünk széppé tenni azt a hosszabb-rövidebb időt, amit ezek a gyerekek, fiatalok, fiatal felnőttek az élettől kaptak. Nem­csak őket gondozzuk, a családjukra is igyekszünk figyelni. Hiszen nem könnyű feldolgozni egy anyának, apának, egy szülőpárnak, hogy súlyosan beteg gyereküket kénytelenek intézménybe adni. Segítjük őket is, amiben csak tudjuk, hiszen hatalmas bizalom a részükről, hogy súlyosan sérült gyereküket ránk bízzák, biztonságban kell őket tudniuk.

Ahogy sétálunk az ágyak között, nem tudjuk nem észrevenni, ahogy egy-egy kéz megszorítja az ismerős ápoló kezét. A tizenévesforma srácok velünk is vidáman viccelődnek az egyik szobában. Rövid barátkozásra megállunk náluk, és magunk is meglepődünk a saját őszinte mosolyunkon fotós kollégámmal. Persze a jókedvünk csak addig tart, míg az otthonból kifelé sétálva meg nem tudjuk, hogy a srácok korunkbeli negyvenesek, nem tizenévesek.

– A kényszer sok mindent kihoz az emberből. A legjobb, amit tehetünk értük, ha derűt sugárzunk vissza rájuk – búcsúzik tőlünk Marika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában