megelőzés

2020.02.12. 07:00

A rákos megbetegedés ellen fogtak össze Egerben

Huszadik alkalommal hívták fel a figyelmet a daganatos betegségek megelőzésének fontosságára a rákellenes világnapon. Ennek jegyében tegnap tartották az egri rendezvényt, a hospice-ellátásról volt szó a Markhot Ferenc kórházban.

Szabó Katalin

Nem hagyják magukra a betegeket a hospice-osztályon sem

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az Egerben zajló hospice-betegellátásról és annak céljairól előadáson számolt be dr. Szabó Csaba, az egri kórház hospice-osztályának vezető főorvosa kedden az intézmény refektóriumában. Ismertette, a hospice nemcsak intézet, hanem egy mozgalom is, melynek küldetése van.

– Ha a daganatos kór nem társul más megbetegedéssel, akkor elegendő lehet a házi hospice-szolgálat támogatása. Hozzánk általában az olyan, több betegségben szenvedő, idősebb páciensek kerülnek, akiknek az otthoni ápolása már megoldhatatlan. A hospice-ellátás testi, lelki és szociális gondozást jelent. Ebben pedig ehhez értő szakemberek segítenek – fogalmazott a főorvos. Megjegyezte, az osztályon nagyon jó ápolói gárda dolgozik, de mivel e munka különösen nagy igénybevételt jelent, csoportfoglalkozásokat és kiégés elleni tréningeket tartanak nekik.

Tóth Mihályné ápoló, hospice-koordinátor, az Agria 2000 Kft. gondozója a daganatosok otthoni ellátásáról szólt. Ez igény szerint elérhető a páciensek, illetve hozzátartozóik számára. A munkatársaik ellátják az érintetteket az otthonukban, érdemes tájékozódni, hogyan működik a gondozás. Az eseményt, csakúgy mint a február 4-i Szent Bernát-templomban tartott szentmisét a rákellenes világnap jegyében rendezték meg.

Nem hagyják magukra a betegeket a hospice-osztályon sem Fotó: Komka Péter / MTI

Bak Imre, a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetének elnöke úgy fogalmazott: az egri kórházban 2004 de­cemberében alakult meg a hospice-osztály, amely jelenleg huszonöt ággyal működik. Az otthoni hospice-ellátás elsősorban a tumoros betegeknek nyújt támogatást, törekszik a szenvedés enyhítésére, segíti a családot a betegellátásban.

– Fontos, hogy többször beszéljünk világnapról, továbbá lényegesek a szűrésekre felhívó kampányok is, hiszen az időben felfedezett betegség életeket menthet – hívta fel a figyelmet.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály legfrissebb adatai szerint Heves megyében a nők esetében a leggyakoribb megbetegedés az emlő ­rosszindulatú daganata. A férfiaknál első helyen a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák áll.

A Nemzetközi ­Rákkutatási Hivatal legfrissebb, ­2018-as adatai szerint világszerte több mint tízmillióan halnak meg évente a rák valamely típusában – tette közzé a Budai Egészségközpont. Ez a szám pedig a népesség növekedésével és elöregedésével együtt folyamatosan nő: 2040-re már évente 29 millió új daganatos esetet jósol a szervezet. Bár a betegség kialakulása nem mindig elkerülhető, de a gyakoribb típusú rákos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető, illetve a korai stádiumban diagnosztizált kór nagyobb eséllyel gyógyítható.

Dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa szerint a rosszindulatú daganatok kisebb hányada örökletes, nagyobb része azonban számos életmódbeli és környezeti tényezőktől függ. Kutatások szerint a dohányhasználat tizenöt különböző rákfajta kialakulásáért felelős. A rizikófaktorok közül pedig a dohányzás a legkönnyebben megszüntethető.

Életmentő a kór korai felismerése

A Svéd Egészséggazdaságtani Intézet 2018-as statisztikái szerint Európában hazánkban diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedést, százezer lakosra vetítve közel hétszázat. Horvátország után nálunk hunynak el emiatt a legtöbben. Százezer lakosra vetítve 340 eset jut, elsősorban tüdő- és vastagbélrákban szenvedő páciensek. A férfiakat 25 százalékkal nagyobb arányban érinti a probléma, mint a nőket.

Fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, törekedjünk az önvizsgálatra, hogy megelőzhessük a kór kialakulását, vagy már korai stádiumban megkaphassuk a diagnózist és a megfelelő kezelést. Figyelmeztető jel lehet például az anyajegyen, szemölcsön látható változás, véres, szokatlan széklet, vizelet, indokolatlan fogyás, nyelési nehézség, csomó, duzzanat a mellben, herékben. Létfontosságú a rendszeres szűrés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában