közérdekű

2020.02.19. 14:00

Lassult az anyakönyvi ügyintézés Egerben, megoldást ígérnek

Közérdekű kérdéssel kereste meg lapunkat olvasónk, aki azt kérte, járjunk utána miért lassult le az anyakönyvi ügyintézés az egri polgármesteri hivatalban.

Barta Katalin

Forrás: Shutterstock

Olvasónk levelében ezt írta: „Lassan egy hónapja, hogy megszületett kislányunk az egri kórházban, és a mai napig nincs semmilyen irata. Úgy tudjuk, hogy óriási csúszás van az egri anyakönyvi hivatalban. Tavaly július óta két nőnek kell elvégeznie ezt a rengeteg dokumentációt. Érdeklődtem telefonon, és azt a választ kaptam, hogy most tartanak a január 10-én született gyerekeknél. Ez lehet, hogy nem tűnik olyan nagy gondnak, viszont mégis az, mert míg nincs hivatalos igazolás arról, hogy a gyerek megszületett, semmit nem lehet intézni. Mi például most így csúsztunk le a családi adókedvezményről adószám híján, majd csak visszamenőleg tudjuk igényelni. De se tajkártyája nincs, se személyi száma a babának. Továbbá a kormány meghirdette tavaly a jelzáloghitel-kiváltást, mi a második gyerek után egymillió forintot tudnánk igénybe venni a házunkra felvett hitelre.

A hosszadalmas ügyintézés egyre csak nyúlik emiatt, mert még csak elindítani sem tudjuk a folyamatot, míg nincs születési anyakönyvi kivonat… Ez nekünk csak bosszúság, de mi van azokkal, akiknek például az egyszeri anyasági támogatás vagy a családi pótlék összege élelmiszerre kellene vagy éppen gyógyszerre?! Az egri önkormányzat igazán cselekedhetne mielőbb, hogy legyen még ember, aki ezt a munkát tudja végezni. Úgy tűnik, túlterhelnek két alkalmazottat egy megyeszékhelyen, ahol hol az egyik, hol a másik esik ki betegség miatt a munkavégzésből. Ráadásul Egerben van egy kórház, ahol rengeteg halálozás is van, s ezért a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása is jelentősen késik, nehezítve az ezzel kapcsolatos bármiféle ügyintézést. Erről is ennek a két hölgynek kellene gondoskodniuk, nem beszélve a házasságkötésekről. Kérem, segítsenek a nyilvánosság erejével is, hogy jó irányba mozdulhasson az ügy!” – zárja levelét az anyuka, aki bízik abban, hogy mihamarabb pótolják a hiányzó szakembereket, s nem lesz további fennakadás. Ez minden egri polgár érdeke.

Olvasónk kérdését, kérését megküldtük a hivatal kommunikációs munkatársainak. Néhány napos késéssel az alábbi hivatalos választ kaptuk:

„A korábbi időszakban kialakult helyzetet az önkormányzat kezelte, így a születésekkel és a házasságkötésekkel kapcsolatos anyakönyvvezetői feladatok ellátása naprakész. A halálesetek anyakönyvezésének minél gyorsabb feldolgozása érdekében jelenleg túlmunkát végeznek a hivatal munkatársai. A fenti feladatok folyamatos, határidőben történő lefolytatása érdekében a polgármesteri hivatal több köztisztviselője is beiratkozott a Heves Megyei Kormányhivatal által 2020. márciusában indítandó anyakönyviszakvizsga-felkészítő tanfolyamra.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában