imahely

2020.02.11. 07:00

Még mindig csak álom a herédi templom felújítása

Tavaly százötven éves múlt a herédi evangélikus templom, s a lokálpatrióták szerint még mindig lenne esély az imahely megmentésére.

Tari Ottó

A felújításra bizony még várni kell, miközben az épület állaga tovább romlik Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Két év alatt semmi sem változott: még mindig csak ötletelnek arról, miként lehetne megmenteni a másfél száz esztendeje átadott imahelyet, amely nemcsak a vallási és kulturális örökség része, hanem a település látványának meghatározó építménye is.

Legutóbb éppen két esztendeje írtunk arról, hogy a templom állaga leromlott, ám a felújítása több tízmillió forintba kerülne. „Ne engedjük lakóhelyünk gyöngyszemét elveszni!” – fordult akkoriban kétségbeesett felhívással a közvéleményhez egy helyi polgár.

Szavait követően tapasztalható is volt némi felbuzdulás, de az egyházasdengelegi lelkész, Bartos Zoltán mindenkit visszarángatott a valóságba. Mint lapunknak elmondta, az anyagiak hiánya igencsak gátat szab lehetőségeiknek. Egy évtizede ugyan viszonylag jelentős összeget költöttek az épületre, ám ez csak a tető részleges felújítására és a külső festésre volt elég. Utóbbi már akkor sem látszott az oromzaton, azóta pedig tovább rosszabbodott a helyzet. Az akkori községvezető, Kómár József szerint leginkább pályázati támogatásban reménykedhettek, de a jelek szerint eddig ebben sem történt előrelépés.

Mint annak idején megírtuk, a herédi evangélikus egyházközség Egyházasdengeleg filiája, alacsonyabb besorolású lelkipásztori helye. Ez a kapcsolatrendszer még azokból az időkből „öröklődött”, amikor a megyénkbeli község a szomszédos Nógrádhoz tartozott. A faluban napjainkban már csak négy evangélikus család él, amely a templomukban a reformátusokkal közösen, egymás istentiszteleteire is eljárva gyakorolja hitét.

A felújításra bizony még várni kell, miközben az épület állaga tovább romlik Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Ám az imahely sorsát a túlnyomó többségben lévő római katolikusok is a szívükön viselik. A napokban az interneten látványtervet jelentettek meg a templom és környezete rendbetételéről, mi több, saját erejükhöz mérten tevőlegesen is megpróbálták szebbé varázsolni a környezetet. Az önkormányzat segítségével elkezdték az elburjánzott növényzet ritkítását, s abban reménykednek, hogy a közelmúltban megválasztott új polgármester, Ilkó-Tóth András távlati faluszépítészeti elképzelései – amelyek között a központi tér rendezése is szerepel – közelebb visznek a megoldáshoz.

Helyi lakosok az egyik közösségi portálon létrehoztak egy virtuális falumúzeumot, ahol az ötletekben nincs hiány. Van, aki szerint nemcsak a templomot, hanem az annak közelében lévő egykori iskolaépületet is meg kellene menteni, s a létesítmény közösségi térként működhetne a jövőben. Ebben ki lehetne állítani a községtörténeti relikviákat, erősítve a helyi identitást, a község hírnevét. Az iskolaépület hátsó melléképületének az elbontásával pedig kibővülhetne a tér a buszfordulónál. Igaz, ez egyelőre az álmok továbbgondolása – teszik hozzá a realistábbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában