költségvetés

2020.02.27. 07:00

Milliárdos kölcsönt vennének fel a piac korszerűsítésére Hatvanban

Horváth Richárd polgármester az idei költségvetést elemezve­ kijelentette, hogy az önkormányzat még soha nem volt gazdaságilag olyan stabil, mint jelenleg.

Tari Ottó

A könyvtár átépítése már elkezdődött, a Hunyadi téri piac fejlesztésére azonban hitelt szeretnének felvenni Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Csaknem félszáz napirendi pont került a képviselők asztalára a városvezetés legutóbbi ülésén. A legfőbb téma az önkormányzat idei költségvetése volt; a város közel tízmilliárd forintból gazdálkodhat, ebben jelentős tételként szerepel az iparűzési adóból származó 4,2 milliárd forintos bevétel. Szabó Ottó, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint ez elsősorban annak a robbanásszerű iparfejlesztésnek köszönhető, ami az elmúlt évtizedben jellemezte a települést.

A frakcióvezető úgy véli, a költségvetés magában foglalja a leendő jégcsarnokra felvett 480 millió forint hitel 87 millió forintnyi idei törlesztőrészét, valamint a piacfelújításhoz szükséges pénzügyi forrás hitelből történő finanszírozását, ami csaknem egymilliárd forint. Utóbbihoz a kormány jóváhagyására is szükség van.

– A büdzsé tartalmazza a városi parkolási rendszer felülvizsgálatát, módosításának és új parkolóhelyek kialakításának a megtervezését. Bekerült a Csányi úti vásártér – az egykori lengyelpiac fejlesztésének a tervezése és az első ütem munkálatainak a költsége is – tájékoztatott Szabó Ottó. – A település belső közlekedésének tarthatatlansága szükségessé teszi az északi elkerülő út megépítését, amire van esély. Ennek a terveire 300 millió forintot különítettünk el. A helyi média működtetésére 340 millió forint jut, aminek jó lenne ismerni a részletes lebontását is, csakúgy, mint a sportcsarnokot üzemeltető cég esetében. Emellett minden körzetben négymillió forintot költhetünk járdafelújításra. A járófelületeket figyelembe véve, úgy vélem, az összeg csupán részleges javításokat tesz lehetővé.

A könyvtár átépítése már elkezdődött, a Hunyadi téri piac fejlesztésére azonban hitelt szeretnének felvenni Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A várospolitikus elmondta azt is, hogy az idős emberek biztonságának növelése érdekében jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszer üzemel a helységben, ám ez műszakilag elavult, s mindössze harminc szépkorúhoz jut el. A rendszerhasználatot a város felmondaná, ám Szabó Ottó azt kérte a képviselő-testülettől, hogy addig erre ne kerüljön sor, amíg az önkormányzat illetékesei ki nem dolgoznak technikailag megfelelő, megfizethető megoldást.

– Sajnos, a javaslatomat leszavazták – mondta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

A helyhatóság pénzügyi helyzetét elemezve Horváth Richárd polgármester a városi médiának kijelentette: a lakóhelyük az ország legnagyobb iparűzési adóval rendelkező települései között található.

– A Hatvani Konzultáción kapott válaszok alapján terveztük meg az idei költségvetést is. Azokra a teendőkre helyeztük a hangsúlyt, amelyeket az itt élők fontosnak tartanak, így például még többet költünk útfelújításokra; míg korábban évi 100 millió forintot különítettünk el erre a célra, idén ez már 150 millió forint lesz – jelentette ki.

A hatvani önkormányzat idei bevételei

Iparűzési adóból

4,2 Mrd Ft

Támogatásokból

1,4 Mrd Ft

Hitelből

1 Mrd Ft

Pénzforgalom nélküli bevételek

2,3 Mrd Ft

Forrás: hatvani önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában