áremelkedés

2020.02.03. 13:40

Nem csak a zöldségek és gyümölcsök, a húsok ára is jócskán emelkedésnek indult

Többet kell fizetni idén jó néhány zöldség- és gyümölcs­fajtáért ­tavalyhoz képest. A piacokon járva egészen elképesztő árakkal is találkozhat a vásárló. Az árusok szerint is van, ami már irreális, de megmutatták azt is, hogy minek lett barátibb az ára.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

A piacokat járva a tavalyi évhez képest elképesztő árakkal is ­találkozhat télvíz idején a vásárló. Az elmúlt száraz nyár után, idén sok zöldség- és gyümölcs­féle ára megugrott. Aki ragaszkodik a kiskereskedések kiszolgálásának minőségéhez, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Az eladók szerint az erős paprika árára nincs jobb szó, mint irreális, de megmutatták azt is, hogy mi az, ami jóval olcsóbb lett a múlt évi csúcshoz képest.

A egri piaccsarnokban járva arra lehetünk figyelmesek, hogy a vasárnapi húsleves alapanyagait válogatva, bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, mint tavaly ilyenkor. Az árusokat kérdeztük ennek okairól. Szerintük nem meglepő, hogy a téli időszakban magasabbra kúsztak az árak, az év eleji szokásos áremelkedések tükrében, ám a tavalyi forró és csapadékmentes nyár is hozzájárult a jelenlegi árakhoz.

– Ha szezonja van, rengeteg magyar terméket forgalmazunk, most főként importáru van a standunkon. Ezt olcsóbban tudjuk adni és jó minőségű. Ami számomra szembetűnő, azok a primőr termékek, tehát a paprika, a paradicsom és az uborka. Ezek tavalyhoz képest megközelítőleg harminc százalékkal drágábbak, habár a paprika ebben az időszakban mindig drága. Az erős paprika ára viszont szerintem irreálisan magas, kétszázötven forint egy darab, miközben tavaly alig száz körül járt – mondta a Heol kérdésére Deákiné Sós Zsuzsanna.

Karóczkai Andrea: elszaladtak a téli zöldség- és gyümölcsárak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A gyümölcsök közül természetesen most is a déli, egzotikus fajták vannak a lista csúcsán, ezeknek egyébként is sok a szállításból adódó járulékos költsége. – A mandarin szezonja no­vemberben kezdődött, s nagyon elrugaszkodott: majdnem a duplájába kerül, mint tavaly. Emelkedett a narancs is, de azért nem ilyen mértékben. A spanyol fehér szőlő kilóját ilyenkor ezerkétszáz forintért tudjuk adni, a piros pedig ezerhatszáz. Ezt nem mondanám kirívónak, szezonon kívül megszokott – érvelt Zsuzsanna.

Amellett, hogy többet kell költenünk egyes zöldségekre, azért akad olyan termék is bőven, aminek stagnál vagy kedvező az ára. A főzéshez való termékeké nagyrészt nem változott. Olcsóbb például a burgonya, ennek kétszázötven forintért vehetjük meg kilóját.

– A káposztafélék, a répa és a gyökér is hasonlóan alakul, utóbbi most nyolcszáz forintnál jár. Ez határozottan jó ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor ezer felett, az újévi termésre váltáskor pedig kétezer forint környékén mozgott egy kiló. Hogy mi várható még később, azt mi sem tudjuk pontosan, függ az időjárástól és a külföldi tarifák alakulásától is – magyarázta az okokat a kereskedő.

A bevásárlás során tehát átlagban másfélszer annyit kell költeni, annak függvényében, mi kerül a kosárba. A zöldségkereskedésekben is a piacokhoz hasonló árak tapasztalhatóak, talán a szupermarketek polcain sorakozó zöldség- és gyümölcsfélék azok, ahol nagyobb leárazásokat találhat a vásárló. Aki nem a kiskereskedések minőségére esküszik, kedvére válogathat a kínálatból a heti akciók alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában