visszatérés a munkába

2020.02.18. 17:30

Önértékelési gondokkal, időhiánnyal küzdenek az újra dolgozó anyák

Hogyan fogadják az anyákat a munkahelyek, ha már családot alapítottak? Ha új munkahely után néznének a gyermekvállalás után, eléggé stresszes folyamaton mennek át. Sokan ráadásul önértékelési gondokkal küzdenek, és felmerül bennük a kérdés: értékesek-e még a munkaerőpiacon?

Szabadi Martina Laura

– Mindenképpen maradok annál a vállalatnál, ahonnan gyesre jöttem. Szerettem ott dolgozni, és ismert terepre visszatérni kevesebb stresszel jár, mint újra vállalkozni – mondja Oláh-Deák Kitti. – Persze, van bennem félelem, mert így is nagyon nehéz lesz úgy csinálni, hogy mindenkinek jó legyen. Csak augusztusban kezdek újra dolgozni, de már jól átgondoltam. A gyermekek elhelyezése nem könnyű, mivel a nagyszülők is munkába indulnak majd reggel, így korán kell óvodába indulnunk. A munkaidő délután négyig, fél ötig tart, éppen ezért segítséget igényel az az egyszerű dolog is, hogy három és négy óra között el kell hozni az oviból a kicsiket. Sok szervezés kell az egyszerű dolgokhoz is. Előre nyugtalanságot, félelmet okoz bennem ez, a gyerekeknek is megterhelő változás, de azért bízom benne, hogy kellőképpen rugalmasak leszünk és gyorsan beleszokunk majd a helyzetbe.

Néhány év kihagyás nem tűnik soknak, ám a friss önéletrajz, az interjúra készülődés és a félelem rengeteg energiát emészt fel. Annak, aki nem tud vagy nem akar az előző munkahelyére visszamenni, meg kell küzdenie a munkakeresés stresszes folyamatával is.

– Egyáltalán nem lennék boldog, ha új önéletrajz készítésével kezdhetném a visszatérést a munkába, hiszen nekünk már másként kell gondolkoznunk, felmérnünk a lehetőségeinket. Ahogy látom, a munkaügyre támaszkodik a többi anyuka, és internet segítségével naphosszat hirdetéseket böngésznek. Kiesik az, ami anyagilag nem megfelelő, és az is, aminek az időbeosztásával van gond. Már nem ugranék könnyedén bele egy jónak tűnő lehetőségbe, mert nem mindegy az sem, milyen emberekkel kell nap mint nap dolgoznom. Az ottani stresszt itthon is érzékelné a család, bármennyire is próbálunk kikapcsolni a munkahelyi üzemmódból – magyarázza a poroszlói anyuka.

Az édesanyák segítésére, a munkaadók családbarát szemléletformálása céljából hozták létre országos szinten a Család- és Karrier PONTOKAT. A nők munkaerőpiaci helyzetének javítását, a két szerep összeegyeztethetőségét segíti Egerben, a Hadnagy utca 6. szám alatt létrejött, az egész megyét lefedő intézmény is. A programban a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) mellett, konzorciumi partnerként, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, illetve az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei működnek együtt.

– Az irodában önbizalom-növelő, továbbá időgazdálkodási, esetleg motivációs tréningekkel segítik a kismamákat. Szakképzett munkatársak gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak, akik szeretnének elmenni állásinterjúra vagy továbbképzésre – tudtuk meg a HKIK titkárságvezetőjétől, Nagy Katától.

A megőrzés biztosítása mellett képzési lehetőségeket is kínálnak, valamint találkozási pontot a munkáltatók és az álláskeresők között. A hátrányt szenvedőknek szociális, humánerőforrás- és pszichológus szakember nyújt segítséget. – Előfordul, hogy a családalapítás után nem tud, vagy nem szeretne visszatérni előző munkakörébe a hölgy, váltani szeretne, rugalmasabb munkavégzést keres. Neki álláskeresésben, pályaorientációban, vállalkozóvá válásban, önéletrajzírásban, de interjúra való felkészülésben tudunk segíteni – részletezte Nagy Kata.

Család- és KarrierPONT-programokra jelentkezhetnek az édesanyák

A közösségi térként funkcionáló irodában a kisgyermekes lányoknak, asszonyoknak rendszeresen tartanak kézműves-foglalkozást, játszóházat, nyári napközis tábort, valamint családi napot.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiacon elengedhetetlen a nyelvi és az informatikai készség, ennek megfelelően több alkalommal szerveztek már táblázatkezelő, online marketing jellegű és angol nyelvi oktatást. A munkáltatókkal is szoros kapcsolatot ápolnak, érzékenyítésükkel nagyban hozzájárulnak a kismamák munkaerőpiacra való sikeres visszatéréséhez, nemkülönben pedig a családbarát munkakörnyezet kialakításához. Programjaikra jelentkezhetnek a Család- és KarrierPONT Heves megye Facebook-oldalán, minden szolgáltatás díjmentes. Április 11-én Anyupiac lesz Egerben, ahol kézműves vállalkozóként próbálhatják ki magukat az anyukák. Hatvanban időgazdálkodási tréning lesz február 17-én, Gyöngyösön pedig március 4-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában