fekete humor

2020.03.05. 11:56

Humoros rajzokkal próbálja megnyugtatni betegeit egy gyöngyösi fogorvos

Dr. Watti Said azt vallja, hogy a gyógyászatban fontos szerepe van a jókedvnek, ami különösen igaz az ő területén.

Heol

20200220 Gyöngyös Watti Said szír fogorvos fotó: Czerkl Gábor (CZ) BORS

Forrás: BORS

Fotó: Czerkl Gábor

Dr. Watti Said 1982-ben, ösztöndíjjal érkezett Szíriából Magyarországra, hogy fogorvosi diplomát szerezzen – számol be a Borsonline.hu.

– Harmadéves voltam, amikor hazamentem megnősülni, hogy aztán a felesé­gemmel térjek vissza Magyarországra, amit már a második otthonomnak tekintek – mesélte az or­vos, akinek nemcsak élettörténete, ha­nem a magánrendelője is különleges, a fa­lakat ugyanis tréfás rajzok díszítik. – Noémi lányom rendkívül tehetségesen rajzol. Középiskolás korában országos versenyeket is nyert, ezért kitalálta, hogy segít a dekorációban. A fogorvostól a legtöbb ember fél, ezért nekem is alapos pszichológiai ismeretekre van szükségem, hogy a betegeket megnyugtassam. A hu­mor eredményesen oldja a stresszt, amit az is bizonyít, hogy a képeket meglátva többen is elmosolyodtak már, miközben bekapcsoltam a fúrót.

Said doktor lányának fekete humorú rajzai sok pácienst jókedvre derítenek Fotó: Czerkl Gábor / BORS

Kiemelte, a képek egyébként nem mindenkinek nyerték el azonnal a tetszését.

– Volt, aki először azt mondta, szörnyűek, mire azt válaszoltam: egy fogorvosi rendelőbe ilyenek illenek. Én alapvetően szeretem a fekete humort – szögezte le Watti, aki szerint manapság már lényegesen humánusabb a fogorvoslás, mint évszázadokkal ezelőtt. – Az egyik rajzon egy olyan jelenet látható, amelyben egy ember lefogja a széken ülő pácienst, hogy egy másik kötéllel kihúzhassa a fogát. Ez egykor valóban így zajlott, de a mai érzéstelenítők miatt már a húzás is teljesen fájdalommentes lehet.

A Borsonline arról is kérdezte dr. Watti Saidot, hogy szerinte kell-e tartani a fogorvostól.

– Aki rendszeresen, évente legalább egyszer jár ellenőrzésre, annak nincs félnivalója. Aki viszont tíz évig nem mutatja meg a fogait orvosnak, joggal számíthat rá, hogy a szuvasodás annyira előrehaladott a szájában, hogy már nehéz a fo­gait megmenteni – magyarázta.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy mindenki na­ponta legalább kétszer mosson fogat, mert ezzel lehet megelőzni a szuvasodást. Az íny és a fog egyik legnagyobb ellensége a fogkő, ami gyors romláshoz, és persze kellemetlen lehelethez vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában