balesetek

2020.03.12. 13:40

Sok gyermek sérül meg a tavaszi szünetben

Hamarosan megérkezik a jó idő, aminek a beköszöntével a gyermekek egyre többet tartózkodhatnak a friss levegőn. Kirándulnak, játszanak, sportolnak. Az önfeledt játék mellett azonban nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ebben az évszakban jócskán megnőhet a kicsiket érő különböző balesetek száma.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Shutterstock

– A gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként jól tudjuk, hogy a legkisebbek testi épségének a megóvása bizony óriási kihívást jelent – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ­ügyvezető igazgatója. – Különösen tavasszal, hiszen a mozgásszegény téli hónapok után a gyermekek gyakran úgy mennek ki a szabadba, hogy fizikailag még nem igazán készültek fel az aktív mozgásra. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának két évvel ezelőtti információja szerint a legtöbb, őket érintő baleset tavasz végén, nyár elején következik be, illetve évente körülbelül félmillió gyermeket látnak el a balesetekből eredő sérülések miatt. Nagyobb odafigyeléssel azonban megelőzhetjük ezeket a helyzeteket, ezért az alábbi tanácsok abban segíthetnek, hogy az utódaink tavasszal is egészségesek maradjanak, s ezáltal teljes életet élhessenek.

Ellenőrizni kell a szabadtéri játékokat

A csemetéink által legkedveltebb tavaszi játékok több hónapig is állhatnak a hideg évszakban, mire újra igénybe veszik azokat.

A K&H gyógyvarázs program tanácsai szerint a kicsik biztonságának megőrzése érdekében érdemes még a használat előtt meggyőződni a játékok állapotáról. Itt nemcsak a kerékpárra, a rollerre érdemes gondolni, hanem a ritkábban használt, modernebb játékokra vagy a népszerű trambulinra is. A biciklik esetében például a guminyomást, a fékek állapotát mindenképpen ellenőriznünk kell, emellett a nyereg magasságát is újból be kell állítani a gyermek méretének megfelelően. A játszótéri játékok, a különféle mászókák is lehetnek balesetveszélyesek, éppen ezért a kisebbeket csakis akkor engedjük rájuk, ha biztosan stabil állapotban vannak.

Fontos átbeszélni, tisztázni a szabályokat is

A balesetek megelőzésének egyik hatékony módja, ha indulás előtt átbeszéljük a utódainkkal az alapvető szabályokat. Habár a tizenkét év alatti fiatalok főútvonalon nem kerékpározhatnak, a bicikli, a roller vagy éppen a görkorcsolya használata előtt is érdemes megtanítani a fontosabb KRESZ-ismereteket.

Egy poroszlói édesanya szerint a szülőknek nagyon nagy a felelősségük, és rengeteg a feladatuk abban, hogy a kicsik elkerüljék az esetleges baleseteket.

Elengedhetetlen a szülői példamutatás

– Az első és legfontosabb feladat a szülői példamutatás. Ha ugyanis elvárom a gyermekemtől, hogy mindig sisakban biciklizzen, akkor nekem is abban kell. Így biztos lehetek benne, hogy ha éppen nem látom a gyermekemet, akkor is rajta van, mert ezt a példát látja a szüleitől – mondta az anyuka.

– A szünidő alatt a lurkók sokat szaladgálnak, ezért fel kell hívni a figyelmüket arra is, hogy csak a zebrán szabad átkelni az úttesten, s akkor is alaposan körül kell nézni, nehogy baj történjen – mutatott rá dr. Kristofori György siroki háziorvos. – A csonttörések gyarapodása nem jellemző ebben az időszakban, viszont gyakran előfordulnak bringázáskor szerzett horzsolások. A gyerekek okozta balesetekről elmondta, úgy véli, hogy ez nem jellemző, ők inkább elszenvedői azoknak. Sok nebuló szívesen horgászik is, s ilyenkor több horog okozta szerencsétlen eset történik a vízparton.

Mi tegyünk, ha megtörtént a baj?

A K&H gyógyvarázs program tanácsai leginkább abban segítenek, hogy a gyermekeink egészségesek maradjanak és a lehető legbiztonságosabb körülmények között játsszanak a szabadban.

Az óvintézkedések ellenére sajnos előfordulhat, hogy baleset éri őket és kórházba kerülnek. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának két évvel ezelőtti információja szerint a balesetekből eredő sérülések miatt évente körülbelül félmillió gyermeket látnak el, közülük 30 ezer kis beteg kerül a kórházba. Az ő gyógyulásuk szempontjából a szakemberek szerint egy-egy mese vagy akár a közös játék is rengeteget jelenthet, erre teremt lehetőséget a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program, amely folyamatosan várja a mesedoktorokat.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában