A járvány idején módosult a fejlesztések menetrendje is Heves megyében

A munkavállalók védelme érdekében betartják az előírt óvintézkedéseket a folyamatban lévő beruházásokon. Több területen is csökkentették a létszámot.

Szabó Katalin

Folytatódnak a megkezdett kivitelezői munkák a megye nagyobb váro­sainak beruházásain. Szalay Andrea egri önkormányzati sajtóreferens a megyeszékhelyen jelenleg tartó munkákról tájékoztatta a Heolt.

Zavartalan a munka a vár felújításánál

Az épülő parkolóházról elmondta, hogy a munkaterület átadását követően a humuszleszedést és a földmunkákat kezdték el. Itt jelenleg kevés dolgozó mozog, leginkább munkagépeken végzik a teendőket, ezért ennél a projektnél jelen fázisban az egészségügyi védelem nem releváns. Az építkezést lebonyolító cég már jelezte, hogy a helyszíni személyes megbeszéléseket függesszék fel, helyette e-mailben, vagy telefonon tartsák a munkatársak a kapcsolatot.

Az egri vár rekonstrukciójáról a sajtóreferens úgy nyilatkozott, a fejlesztés három helyszínén – a déli várfeljáró felújítási munkáinál, a Nemzeti Kastély- és Várprogram építési helyein, valamint a Modern Városok Program keretében a Zárkándy-bástya rekonstrukciójánál – is zavartalanul zajlik a kivitelezés.

A Lajosvárosban a Köztársaság téren a komplex egészségügyi központot építik. Jelenleg a műszaki átadás, átvételi eljárás van folyamatban, már csak a szükséges hibajavításokat végzi a kivitelező. Ennek következtében csökkentett létszámmal dolgoznak, csak néhányan vannak a munkaterületen. A gazdasági társaság szájmaszkokkal és kézfertőtlenítővel látta el a dolgozóit, azok használatára felhívta a figyelmet. A munkába járást saját gépjárművel oldják meg annak érdekében, hogy a dolgozóknak minél kevesebbet kelljen tömegközlekedést használni.

Az egri vár rekonstrukciója három helyszínen zajlik Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mindenütt nagyon odafigyelnek a dolgozókra

A déli városrész közlekedésfejlesztésével összefüggésben Szalay Andrea elmondta, a beruházás a március 11-től fennálló veszélyhelyzet nyomán elrendelt korlátozó intézkedések ellenére jelen pillanatban még megfelelő ütemben halad. A kivitelező tájékoztatása szerint egyelőre még nem merült fel olyan körülmény, amely a szerződésben foglalt határidőt befolyásolná. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kedvezőtlen folyamatok ellen fellépjenek, főként a munka átszervezésével, átcsoportosítással, távmunkával, illetve a feladatok újraütemezésével. Azonban jelezte, hogy a negatív következmények teljes körűen nem szüntethetőek meg, illetve csak részlegesen csökkenthetőek. Ha felfüggesztenék vagy betiltanák a munkavégzést, esetleg a munkavállalók megfertőződnének, hatósági vagy egyéni karanténba kerülnének, az a megállapodás teljesítését befolyásolná.

A munkavállalók védelme érdekében előírták a kiadott és megfogalmazott óvintézkedéseket. Jelen pillanatban ezek még nem befolyásolják a dolgozói létszám kérdést.

Az óvoda építése és a könyvtár felújítása sem áll

A Pozsonyi utcai óvoda építésénél tart a műszaki átadás-átvételi eljárás. Ebben a fázisban már nem dolgoznak a helyszínen, kijavítanak kisebb hibákat, amelyek már nem igényelnek nagyobb létszámot. A tárgyi beruházásra a járvány így csak kis mértékben hatott. A cég tájékoztatása szerint mindenre gondolnak annak érdekében, hogy a tevékenységük folyamatos legyen. A dolgozóik kiemelt figyelmét kérték a kormány által közzétett egészségvédő-megelőző javaslatok betartására: azaz a rendszeres kézmosásra, a szájmaszk használatára, a többszöri kézfertőtlenítésre, a kézfogás mellőzésére, a személyes kontaktus minimalizálására, az irodák napi háromszori alapos fertőtlenítésére, az irodai dolgozók, valamint a családos kollégák számára az otthoni munkavégzés biztosítására. A munkamegbeszélések, illetve az értekezletek videócset formában történnek. A szükséges fertőtlenítőszereket, védőeszközöket, a beszerzési lehetőségekhez mérten biztosítják a munkatársaknak. Mivel itt már a műszaki átadás-átvételi eljárásánál tart a projekt, ezért ezt a beruházást nem érinti a többi, a városon kívül folyamatban lévő építkezéseken érezhető szervezésbeli, valamint erőforrás-biztosítási nehézség, anyagbeszállítási késedelem.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár felújításán is folyamatosan munkálkodnak. A kivitelező közlése szerint sajnos a jelenlegi járványügyi helyzetben egyre több vállalkozó függeszti fel a munkáját. Ennek a következménye, hogy a feladatokat csökkenő intenzitással tudják ellátni.

A helyzetet a humánerőforrás mérséklődésén túlmenően nehezíti, hogy az építőanyagok is késve, vagy egyáltalán nem érkeznek meg. Ennek okai a kamionstop, a torlódások, az előre nem látható útlezárások, illetve a szállítási kapacitásban felmerülő hiányok. Mindezek ellenére a kivitelező azon fáradozik, hogy a szerződésben leírtak teljesíthetők legyenek.

A veszélyhelyzet kialakulását követően egészségügyi intézkedési tervet is készített. Törekszik arra, hogy a munkahelyen a kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetősége adott legyen. A helyszíni megbeszélések számát minimálisra csökkentették. Megkérték az alvállalkozóikat, hogy a belső munkálatok során próbálják a munkavégzést úgy szervezni, hogy a dolgozók közötti távolság ne legyen másfél méternél kisebb. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy szűk, beltéri tevékenység közben viseljenek szájmaszkot, kültéri esetén pedig kötelezően hordják ezt a védőeszközt.

A mátraaljai városközpontban kátyúznak, parkfenntartási feladatokat végeznek az önkormányzat közlése szerint. Az Aranysas és a Fecske utca közötti parkban szabadtéri fitneszparkot alakítanak ki. A Sportfólió Kft. telephelyein festés, fertőtlenítés, karbantartás zajlik. A dolgozóknak védőfelszerelést és fertőtlenítőszert biztosít a cég. A Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. a nagyszínpad projekt elektromos ellátásának munkáit kezdte el. A Menház Úti, Mátrafüredi és az Epreskert úti tagóvodában is zajlanak javítások. Az intézményfelújítás véget ért a Visonta Úti Bölcsőde és Család napköziben, a Tündérkert, a Platán Úti és a Katona József Úti Tagóvodában is. Hevesen folyamatban van a piacberuházás, a többi építkezés a járvány miatt szünetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában