vendégforgalom

2020.04.10. 07:30

A vírushelyzetig Heves megyében is jónak tűnt a turizmus helyzete

A SZÉP-kártya is húzta a keresletet valamennyire az esztendő első két hónapjában.

Tóth Balázs

Februárban még szépnek és jónak tűnt a hazai turizmus helyzete, a koronavírus-járvány negatív hatása még nem jelentkezett a vendégforgalomban.

A külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 11, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH szerint, igaz, ez köszönhető a naptárhatásnak is. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele több mint ötödével emelkedett.

Februárig a megyeszékhelyre is kimondottan sokan látogattak Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Heves megyében februárban a vendégek száma nyolcezerrel 45 ezerre, az általuk itt töltött vendégéjszakák száma pedig 13 ezerrel 95 ezer fölé növekedett a szállodákban. A külföldi vendégforgalom az előző évi szinten maradt, három és fél ezer vendég több mint tízezer éjszakát fizetett ki megyénk kereskedelmi szálláshelyein.

A legerősebb hónapot Egerszalók zárta, ahol négy és félezerrel több éjt töltöttek a vendégek, mint egy évvel koráb­ban, de nem panaszkodhat Eger – plusz három és fél ezer éj –, Gyöngyös – kétezerrel több éjszaka – és Demjén – ezerötszáz éjszakás növekedés – sem. Noszvaj és Parád szállásadói több száz fős növekedésnek örülhettek, Parádsasvár forgalma az előző évihez hasonló volt, Szilvásváradra és Mátraszentistvánra azonban kevesebb turista érkezett.

A megye turizmusát a belföldi látogatók húzták föl, s jelentős volt a SZÉP-kártyát használók száma, egyrészt, mert a cafetériát ebbe az irányba terelték, másrészt mintha megérezték volna, hogy a járvány miatt nem fogják tudni májusig elkölteni a lejáró egyenleget. A szállásadóknál januárban 329, februárban pedig 328 millió forintot költöttek el a béren kívüli juttatásból, annyit, amennyit más években májusban, vagy júniusban. A tavalyi év első két hónapjában összesen 340 millió forintot fizettek ki SZÉP-kártyáról a megyei kereskedelmi szálláshelyeken. A legtöbbet, 66 millió forintot Egerszalókon költötték, megelőzve Gyöngyöst (58,3 millió) és Egert (48,7 millió), valamint Mátraszentimrét (39,4 millió). A többi településen zömmel 20 millió forintot költöttek SZÉP-kártyáról a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában