Összefogás

2020.04.30. 15:50

Együtt tesznek településükért a bátoriak

Közel félmillió forintos támogatást nyert a Kaptárkő Egyesület a MOL Alapítvány Helyi Érték programjában. Az egyesület bátori civilekkel együtt nyújtott be pályázatot az alapítványhoz.

Heol

Környezettudatos életmódra ösztönöznének

Forrás: beküldött

- A MOL Alapítvány több éve meghirdeti ezt a programját. Bátor korábban nem pályázhatott, tavaly év végén azonban igen. Környezettudatos nevelés kategóriában pályáztunk, hiszen már korábban is voltak hasonló kezdeményezéseink. Egyebek között patakmeder-takarításokat szerveztünk, madáreleséget készítettünk, vagy éppen szemétszedési akciót hirdettünk. Fontosnak tartjuk az önkéntességet, az elmúlt másfél évben például több családi és gyerekprogramunk volt, ennek köszönhetően például a patak takarításra 20-30 ember jött el – hangsúlyozta Botos Regina, a projekt felelőse.

- A nyertes pályázatban a gyerekekkel, a szülőkkel és önkéntesekkel három programot tervezünk. Köztéri szemeteseket építünk, az anyagköltséget a programban kapott pénzből finanszírozzuk, míg a kivitelezést ügyes kezű önkéntesek végzik, a gyerekek pedig majd a festésben vesznek részt. Építünk egy fűszerspirált is a játszótér közelében, szintén felnőttek és gyerekek együttműködésében, az itt termő fűszernövényekből pedig szedhetnek majd a helybeliek – sorolta Botos Regina.

A harmadik programpont egyfajta jutalom is lehet, hiszen hatvanfős kirándulást szerveznek a gömörszőlősi ökofaluba, ahol ismerkedhetnek a helység egykori életformájával és gazdálkodásával, a mélymulcsos kertműveléssel, a kemencében sütéssel, a tapasztalatokat pedig szeretnék Bátorban is hasznosítani, egyénileg, illetve falusi szinten.

- A tervekbe közbeszólt a járvány, így akkor tudjuk ezeket megvalósítani, amint feloldják a korlátozásokat – emelte ki a projektfelelős.

Szerinte van igény arra, hogy tegyenek az ott élők a faluért, hiszen nem várhatnak arra, hogy mindent az önkormányzat oldjon meg. Ki fizikai munkával, ki főzéssel, egyebekkel járul hozzá a kezdeményezésekhez. A bátori civilek nemrég egy közösségi kemence építésére is nyertek forrást a Magyar Kétfarkú Kutya­párttól.

Ajánlókép: beküldött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában