koronavírus

2020.04.18. 11:30

Gyors és rugalmas döntéseket hoznak Sirokban a veszélyhelyzet idején

Az elmúlt hetek történései a koronavírus megjelenésével átrajzolták az életünket. A helyzet az önkormányzatokat is váratlan feladat elé állította. Tuza Gábor, Sirok polgármestere úgy összegzi az eddigi tapasztalatokat, hogy a kezdeti sokk és bizonytalanság után meghozták a legfontosabb döntéseket, amelyek a lakosság biztonságát szolgálják.

B. K.

Tuza Gábor Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– A kormányzati útmutatást követve igyekeztünk lehetőség szerint gyorsan, a helyi igényeket ismerve és felmérve alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez – közölte. – Első dolgunk volt a helyi intézmények vezetőivel és a képviselőkkel együtt megvitatni, melyek a legszükségesebb lépések. Egyetértettünk abban, hogy az új feladatok vázolásakor meg kell néznünk, mennyi átcsoportosítható anyagi forrásunk, hadra fogható emberünk van. Ennek tükrében szerveztünk át sok mindent a község életében. Megoldottuk a szociális- és gyermekétkeztetést, az intézményekben ügyeleti rendszert vezettünk be, a ­hivatali dolgozók számára megszerveztük az otthonról dolgozás feltételeit. Ezzel egyidejűleg a helyi információs csatornákon keresztül – Kisbíró, Facebook – mindenkihez igyekeztünk eljuttatni a legfrissebb információkat, szabályokat.

Időközben társadalmi összefogásban megkezdődött a maszkok varrása, a bevásárlások, gyógyszerfelírások és -kiváltások rugalmas, igény szerinti megoldása. Igyekeztek a dolgozóikat védőeszközökkel ellátni, óvintézkedéseket bevezetni. A polgárőrök, rendőrök, képviselők aktív segítségének köszönhetően sikerült az első nagy bevásárlási hullámot úgy biztosítani, hogy mindenki betartotta a távolságtartási szabályokat. Felvették a kapcsolatot a külföldről hazatért, önkéntes karantént vállaló lakosokkal, akik a maguk és a lakosság védelme érdekében alkalmazkodtak a körülményekhez.

Tuza Gábor Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A jövő bizonytalan – tette hozzá a polgármester. – E pillanatban senki nem tudja, mikor ér véget a járvány, mikor térhetnek vissza a normális hétköznapok. Egy dolog már most látható. A költségvetést újra kell terveznünk, hiszen szokásos bevételeinkkel – idegenforgalmi, gépjárműadó, parkolási díj – idén nem számolhatunk. Egy bizonyos, a helyiek biztonságáról ezután is gondoskodunk. Senkit nem hagyunk cserben, minden siroki lakos számíthat ránk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában