Okozhat-e maradandó egészségkárosodást a vírus? – a tisztifőorvos válaszolt

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján, a Heves Megyei Hírlap kérdésére a koronavírus-fertőzésből felépült betegek maradandó egészségkárosodásairól is szó esett.

Heol

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján a Heves Megyei Hírlap arra volt kíváncsi, hogy tudnak-e olyan súlyos állapotban lévő betegről, aki már felgyógyult, de maradandó károsodást okozott neki a betegség, illetve egyáltalán lehet-e a koronavírusnak maradandó következménye?

Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszában kifejtette, hogy előfordulhatnak ilyen esetek. – Mint tudjuk ez a kórokozó több más vírushoz hasonlóan egy olyan immunválaszt vált ki a szervezetből, egy olyan gyulladásos reakciót, melynek következtében különböző anyagok, melyek a védekezésben részt vesznek a szervezetben, a gyulladás során nagy számban felszabadulnak. Ezek okozhatnak problémát a szervezetben és a különböző szervrendszerekben. Ezek következményei néha lehetnek maradandóak. Az a bizonyos szerv, amiben ez a folyamat lezajlik, előfordul, hogy funkciójában csökkenni fog és károsodik. A kezelési protokollban éppen ezért van benne az, hogy az ilyen esetekben a klinikusok a megfelelő kezelést nyújtsák ennek a gyulladásos reakciónak a csökkentésére – fejtette ki a tisztifőorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában