káros szenvedély

2020.05.30. 15:30

A siroki háziorvos szerint elhatározás nélkül nem lehet leszokni a dohányzásról

A dohányzásmentes világnap apropóján a cigarettázás veszélyeire, s az arról való leszokás ­nehézségeire hívták fel a figyelmet a szakemberek, így a háziorvos is. 

Szabó Katalin

– Legalább hat éve fújom a füstöt. Többször szántam el magam, hogy abbahagyom, de végül mindig visszaszoktam – mesélte a harmincéves egri nő, Anikó.

– Már nem lehet mentolos cigarettát kapni, s ez lehet, hogy megerősít az elhatározásomban, hiszen a többit fajtát nem szeretem, emellett a dohányáruk folyamatos áremelkedése is zavar. Attól azért tartok azonban, ha leteszem, felszedek néhány kilót – mondta. Megjegyezte, számos érvet tudna felsorolni a leszokás mellett. Tudja, nem okos dolog pöfékelni, de még nem jött el számára a megfelelő pillanat, hogy lemondjon káros szenvedélyéről.

Dr. Kristofori György siroki háziorvos portálunk kérdésére közölte: úgy véli, aki le szeretne szokni a dohányzásról, annak legyen ambíciója és akarata, hogy felhagy a cigarettázással. Ne azért tegye ezt, mert az orvos vagy a családja ezt kéri tőle.

– Ha saját magától nem akar, nincs motivációja, akkor sosem tud majd abbahagyni. Előfordul, hogy olyanok sem teszik le, akik szerencsések voltak, és épp a rossz túlélési aránnyal bíró tüdőrákból gyógyulnak fel – közölte.

Megjegyezte, 48 éve dolgozik a pályán, és sajnos nincsenek jó tapasztalatai az emberek dohányzási szokásait illetően. Legalább akkor nem kellene cigizni, amikor már bizonyított a kór, amelynek létrejöttében e káros függőségnek jelentős szerepe van. Örülhet az illető, hogy műtét vagy kemoterápia után életben van, de sokan ekkor sem képesek lerakni a füstölgő rudat.

Hangsúlyozta, ne reménykedjünk az elhagyásában, ha a családban más is rabja e szenvedélynek. Úgy nem lehet leszokni, hogy például a feleségünkön érezzük azt a szagot, amit évekig szívtunk magunkba. Előfordul, hogy „pöfékelő dinasztiák” jönnek létre, ahol a szülők után a gyermek, s az unoka is rászokik. Sokan mondják, hogy már az elektromos fajtát szívják, holott az is káros, csak másképpen.

– Léteznek kitűnő gyógyszerek is, amelyek segítségével hatásosan le lehet szokni. Ez sem lenne elegendő azonban, ha hiányzik a motiváltság. Leszögezhetjük, a daganatok és a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttében óriási szerepe van a dohányzásnak – tudatta a háziorvos.

Május 20-tól a mentolos ízesítésű cigi s az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon – tájékoztatta Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos az MTI-t.Hangsúlyozta, ez egy újabb lépése 2016-ban elindult szigorításnak. Ennek célja, hogy a jellegzetes íze miatt különösen a fiatalok s a nők körében népszerű dohánytermékek forgalmát visszaszorítsák. Hazánkban a trafikokból tehát eltűnnek az eddig keresett, ízesített termékek, és már csak néhány típus – például a szivar, a szivarka – maradhat ilyen. Az említett rendelkezés a kontinensen még nem általános. Hazánk az EU-tagállamok sorában az elsők közt tiltotta meg a nikotintartalmú e-cigaretták ízesítését.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában