Galambok érkeznek

2020.06.29. 11:35

A mezőgazdasági hagyományokra alapoznak Ludason

Szántóföldi növénytermesztésben és állattartásban is érdekelt a ludasi önkormányzat, amely most egy kísérletbe is bekapcsolódik.

Tóth Balázs

Négyszáz négyzetméteren kapnak helyet a galambok

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Jelenleg Állampusztán, az ottani büntetés-végrehajtási intézet gazdaságában kelnek azok a galambfió­kák, amelyekből ötszáz párt kap hamarosan a ludasi önkormányzat. Vargáné Csengeri Mónika polgármestertől megtudtuk, Ludason az elmúlt években számos mezőgazdasági Start közfoglalkoztatási program indult. Több tíz hektáron takarmánynövényeket termesztenek, amelyből a két éve működő csirketelepet látják el, illetve eladásra is jut a gabonából. Az önkormányzat 12 millió forintból, benne 8,8 millió forint belügyminisztériumi támogatásból vásárolt egy tanyát, ott nevelik a több ezer csirkét, illetve a tojóállományt. A csirkéket kéthavi ciklusban hizlalják, s leadják. A hús és a tojás egy része a községi konyhára kerül, de adnak el belőlük a falubelieknek is. A saját erőt a tevékenységből származó bevételből teremtették elő.

Két hónapos ciklusokban nevelik föl a húscsirkéket a telepen
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat a csirkés közmunkaprogramra 30 millió forintot kapott, ez a pénz fedezi a bértámogatást, az állatállomány megvásárlását, a saját maguk által megtermelt takarmányon kívüli anyagok beszerzését, a földművelés költségeit, de egy rakodógépet is vásárolnak, valamint nyílászárókat is cserélnek az épületen.

– A húsgalamb-mintaprogramra szintén harmincmillió forintot kaptunk, amelyből az építkezést finanszírozzuk, a galambokat vásároljuk, valamint a dolgozók bérét álljuk. A galambjaink két hónap múlva, augusztusban vagy szeptemberben érkezhetnek, a helyüket biztosító könnyűszerkezetes épület most készül. A szigetelt galambnevelő sátor, ahol a fiókákat helyezzük majd el, már elkészült. Ötszáz pár húsgalambunk lesz, az integrátori szerződés révén pedig biztos piaca lesz az itt nevelt madaraknak, a szaporulatból pedig az önkormányzat konyhájára is kerülhet majd – mondta Vargáné Csengeri Mónika. Hozzátette, a mintaprogramban három önkormányzat vesz részt.

Négyszáz négyzetméteren kapnak helyet a galambok Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A csirkék és a galambok összesen tíz embernek adnak munkát. Hamarosan elkezdik építeni azt a baromfi- és galambvágóhidat, amelyet évek óta terveznek, ám csak most kapták meg a jogerős építési engedélyt. Erre korábban hatvanmillió forintot kaptak, ugyancsak benne foglalva a bértámogatással, s ezentúl a projekt keretében foglalkoztatottak bérét a szövetkezetnek kell kitermelnie. A vágóhídon egyébként bérvágást is szeretnének vállalni.

A községi konyhára már most is kerül helyben termett zöldségféle, bent is művelnek palántáskertet, sőt az óvodának is van egy kis kertje. A galamb újdonság lesz majd az étlapon, de nem tartanak attól, hogy a gyerekek nem kóstolják meg a belőle készült új ételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában