előrejelzés

2020.06.30. 07:52

Az egri meteorológustól megtudtuk, minek köszönhető a mostani változékony időjárás

Rázsi András meteorológus szerint a szélsőségre való hajlam az időjárásban továbbra is fennáll, de ez nem azt jelenti, hogy az egész nyár ilyen lesz.

Sz. K.

Rázsi András egri meteorológus

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Minek köszönhető a most tapasztalt változékony időjárás?

– A nyár elejének sajátja a medárd-időszak. Egy népi megfigyelés szerint, ha Medárd napján esik, akkor negyven napig nem hagyja abba. Ez persze, így sosem volt igaz. De tény, ilyenkor előfordul, hogy instabilabbá válik a légkör, gyakrabban jönnek-mennek a frontok, több ciklon megy át a térségen. Ez több mint egy hónapig is eltarthat. Ám, ha nem esik, akkor negyven napnyi szárazság következik. Mindez természetes velejárója ezeknek a heteknek.

Rázsi András egri meteorológus Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Jól érzékeljük-e azt, hogy sokkal hevesebbek a zivatarok, mint korábban?

– Igen. Azt már megfigyeltük, hogy nincs több zivatar, mint régebben volt. Ez most azért tűnik fel nekünk, mert eddig jött egy zivatar, kihullott belőle a csapadék, pár villámcsapással kísérve, de az, hogy leesik száz milliméter csapadék és aznap még nyolcvan hozzáhullik, rendkívüli jelenségnek számít. Inkább ezeknek a gyakorisága a figyelemre méltó és aggasztó. Egy évben egyszer-kétszer előfordult ilyen, de hogy hetente több ilyen van, az a változékonyabb időjárást generáló változó éghajlatnak köszönhető. De hangsúlyozom, nem lett több zivatar, csak agresszívabbak lettek.

– Az elkövetkezőkben is hasonlóra lehet számítani?

– A szélsőségre való hajlam fennáll. Ez nem azt jelenti, hogy az egész nyár ilyen lesz. Ezek az események egyesével nem példaértékűek, a gyakoriságuk az, ami módosul. Ez mind az éghajlatváltozás számlájára írható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában