tárlat

2020.06.09. 18:36

Harminc éve szabadon címmel nyílt vándorkiállítás a Líceum előtt

A kormány idén emlékévet hirdetett a rendszerváltozás harmincadik évfordulója alkalmából. Ennek a jeles dátumnak kíván egyfajta mementót állítani az a vándorkiállítás, amely 30 éve szabadon címmel kedden délután nyílt meg a megyeszékhelyen.

T. Z.

Az Eszterházy téren megtartott ünnepélyes avatón egyebek között elhangzott: három évtized, tehát majdnem egy emberöltő elteltével már emelt fejjel nézhetünk körbe a világban. Ugyan még mindig van mit behozni, de sok tekintetben is mintaadókká váltunk, ez a szerep pedig mindnyájunkat kötelez. A Líceum előtt felállított plakettek a kommunista diktatúra bukását, a szabadság és a függetlenség kivívását, az önfeledt boldogság legszebb pillanatait ábrázolják nagyon hatásos módon.

A kiállítás eredetileg márciusban érkezett volna a városba, a koronavírus-világjárvány azonban akkor keresztülhúzta a szervezők előzetes számításait. Most két héten át azonban bárki ingyenesen megtekintheti tárlatot, mert csak ezt követően folytatja vándorútját, és költözik Salgótarjánba.

 

A kiállítást a Terror Háza történészének szavai nyitották meg. Balogh Gábor elmondta, a szülővárosába érkezett, ezért örömteli számára, hogy a hevesi megyeszékhelyre is megérkeztek a tablók, amelyek a legfontosabb pillanatoknak és a történelem kulcsfiguráinak állítanak méltó emléket.

Emlékeztetett arra, hogy Kelet- és Közép-Európa sokáig megszállt övezet volt a világon, az emberek azonban felülemelkedtek ezen, s visszaszerezték a függetlenségüket. Úgy fogalmazott, hogy a Szovjetunió a hetvenes években fénykorát élte, és ekkor sokan esélyt sem adtak arra, hogy idővel bekövetkezik a rendszerváltás.

Balogh Gábor szólt II. János Pál pápa és Ronald Reagan egykori amerikai elnök elévülhetetlen érdemeiről is. Utóbbitól felidézett egy legendás mondatot, miszerint „a Szovjetunió a gonosz birodalma.„ A megnyitón dalokkal és versekkel is várták az érdeklődőket. Csépai Eszter színművésznő többek között Illyés Gyulától, Faludy Györgytől és Cseh Tamástól is előadott néhány örökbecsű darabot.

Ezek is érdekelhetik