kánikula

2020.06.22. 11:30

Megfelelően szűrnek a jól karbantartott légkondicionálók

Még nincs kánikula, de érdemes időben gondoskodnunk a klímaberendezések karbantartásáról. Már a veszélyhelyzet nem akadályozza a hűsölést, de korábban nyilvános helyen óvtak a ­levegőt keringető eszközöktől.

Szabó Katalin

Egerben is elviselhetetlen néha a hőség a panelházak felsőbb emeletein. Egyre többen döntenek úgy, klímát szereltetnek be. – A vírustól nem igazán tartunk, bár hallottuk, hogy kockázati tényezőt is jelenthet egy ilyen berendezés. Mégsem várunk tovább, hiszen már nehezen viseljük az extrém hőséget. Körültekintőek leszünk, és szakemberre bízzuk az eszköz kiválasztását és beszerelését is – közölte egyik olvasónk.

Dobos György, az egri Bodega Bisztró és Barbecue, valamint a Corner2 GasztroPub vezetője elmondta, eddig nem indokolta az időjárás, hogy bekapcsolják a légkondicionálókat. Most viszont előbb egy szakemberrel elvégeztetik a karbantartást, és csak azután üzemelik be a szerkezeteket. Úgy tudja, a veszélyhelyzet idején nem működhettek volna ezek a gépek.

Barta László, a Klíma-Frigó Co Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos időben gondoskodni a karbantartásról. Az eszközök működését is ismertette: két részből állnak az úgynevezett split rendszerű berendezések, amelyeket a legtöbbször felszerelnek. Ezek egy beltéri egységből és egy külsőből állnak. A kettő között nincs friss légáramlás. Van egy beszívó részük és egy sűrű, aktív szűrőrendszerük, amelyen keresztül áramlik a levegő. Így szűri meg azt a mechanikus szennyeződésektől, portól és egyéb, repülő kis szemcséktől, s így tiszta levegőt fúj vissza a szobába. Sőt, nem keveri be az utcáról bejövő port, szennyeződést sem.

– Azok a légkondik, amelyeket általában felszerelünk, a belső levegőt keringetik és szűrik meg. Azok a berendezések, amelyek friss levegőt is beszívnak, főként a nagyáruházaknál, esetleg a szállodákban találhatók meg. Ezek csatornákon keresztül fújják be a „légáramlatot” – fogalmazott.

Hozzátette, a légcsatornás gépeknél ügyelni kell az alapos tisztításra. A készülékeket évente egyszer-kétszer kell megnézetni szakemberrel, aki megszabadítja a lerakódott szennyeződéstől, s az esetleges penészt fertőtlenítőszerrel semlegesíti. Ezt a szezon előtt érdemes végeztetni.

– Az emberek komolyan veszik a szervizelést. Jelenleg körülbelül két hetet kell várnia annak, aki most szeretne légkondicionálót otthonába. Ha viszont kánikula lesz, akkor ez akár egy hónapra is kitolódhat. A szerkezetek ára idén öt-nyolc százalékkal emelkedett – jegyezte meg. A jobb minőségű klímák fűtésre optimalizált berendezések. Ezek télen a mínuszokban is működnek. Napelemmel termelt árammal olcsón üzemeltethetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában