vadak

2020.06.25. 14:00

Olvasói panasz: vaddisznók ragadhattak az Eger-pataknál az M25-ös építése után

Andornaktályai olvasóink felvetése szerint az M25-ös út építése óta elszaporodtak a nagyvadak a községben és a belterület közvetlen szomszédságában. Sajnos az őzek, de különösen a vaddisznók komoly kárt tesznek a haszonnövényekben, időnként a falubeli kertekben is garázdálkodnak.

Sike Sándor

A Vízimalom Vadásztársaság vadászmestere, Czifra Miklós a Heol kérdésére elmondta: a társaságuk Eger déli részén, így Andornaktálya környékén is rendelkezik vadászati jogosultsággal. A vadkárok esetében mindig az együttműködést keresik a gazdálkodókkal, a földtulajdonosokkal a vadkárok elhárításában. A vadgazdálkodási szakmérnök szerint ezek a károk lehetnek mezőgazdaságiak, belterületiek, illetve erdeiek. Jelen esetben az első kettőről van szó.

A szakember nagyon fontosnak tartja a közös gondolkodást már a vetésszerkezet kialakításakor, hogy a gazda időben jelezze, mit szándékozik termelni, milyen vadkárveszélyes növényt kíván vetni. Bármelyik fél észleli a károkozást, szükséges azt azonnal jelezni, így a védekezés módszerét mielőbb ki lehet dolgozni. A kárelhárítás vadászattal és elterelő etetéssel történhet. Használatosak a vadriasztók, az illatanyagok, a permetezőszerek, illetve a túrásgátló anyagok.

– Gázágyúval is rendelkezünk, a legdurvább eszköz a villanypásztor, illetve a legmegbízhatóbb a kerítés – tudatta a vadászmester. Czifra Miklós szerint sajnálatosan sok az elhanyagolt szőlőtábla és a zártkert is a külterületen. Arányaiban utóbbiak meghaladhatják az ötven százalékot. A zártkertek ugyanakkor nem részei a vadászterületnek, de élőhelyet adnak a vadnak. Többnyire nincsenek lekerítve, vagy eléggé elhanyagoltak. Az innen szétrajzó őzek, de főleg a vaddisznók a művelt részeket nagymértékben károsítják.

– A nagyvadak állománya egyre intenzívebben nő, holott egyre nagyobb terítéket hozunk – jegyezte meg a Czifra Miklós. Elmondása szerint Andornaktálya és az Eger-patak közötti terület ápolását a regionális vízmű vállalat évtizedek óta elmulasztja. A gátrendszer ideális búvóhely a vadnak. Ezt tetézi, hogy az M25 építésekor az állatok itt rekedtek, korábban csak időszakos megjelenése volt errefelé a vadnak, amely az út megépültével már csak déli irányba tud mozogni. Ráadásul az eredetileg tervezett két átjáró közül csak a nagytályai épült meg.

A vadászathoz belterületen az önkormányzatnak kell kezdeményeznie a kilövést a rendőrségnél. Ezt a tevékenységet közvetlenül faluközeli helyeken végzik. Zajjal jár, de nem belterületen vadásznak. Csak meghatározott személyek vehetnek részt benne, akiket oktatásban részesítenek, és külön balesetvédelmi szabályzatot is el kell készíteni.

– Sajnos az említett területen most nagy a takarás a lombozat miatt, nagyon kicsi az a rész, ahol meglőhetjük a vadat. Szerintem egy kisebb konda, öt-hat vegyes ivarú vaddisznó maradhatott bent. Sikerült gyéríteni, de szaporodott is – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában